Реклама / Ads
4| 4166 |21.10.2019 НОВИНИ

Игнат Стойчев: Правен хаос бушува в Агенцията за българите в чужбина

.
Адвокат Игнат Стойчев Източник: БГНЕС
В закона ясно трябва да бъде записано въз основа на какви данни приемаме, че дадено лице има български произход. Това заяви в интервю за БГНЕС адвокат Игнат Стойчев, който твърди, че в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) цари хаос от правна страна.
 

Към адвокат Стойчев са се обърнали двама граждани на Република Северна Македония, получили отказ за издаване на удостоверение за български произход от агенцията.


„Установявам, че има противоречива практика: с едни и същи документи някои получават удостоверение за произход, други – не. От някои организации на българи в чужбина получават лесно и бързо, от други – трудно и бавно, като на пръв поглед няма логично обяснение защо става така. Оттук се пораждат и съмнения”, заяви адвокатът.


Адвокат Игнат Стойчев твърди, че юридически проблемът възниква заради отказите, които представляват индивидуален административен акт и подлежат на обжалване пред съд. Отказът на директора на ДАБЧ е в противоречие с материалния закон, не е правно обоснован и е постановен при съществени нарушения на процесуалните правила.

 

„Как се доказва етническият произход на едно лице? Родителите на тези лица и техните прародители, които сега кандидатстват за такова удостоверение никъде в официалните документи на бивша Югославия и на Кралство Сърбия не са записвани като българи, по съвсем обясними, асимилационни причини.  Затова организацията, за която говоря, Българския културен клуб – Скопие, подхожда като използва обективни исторически данни, за да обоснове, че щом прадядото на въпросното лице е роден в това селище, за което има безспорно данни, че е българско, въз основа на това да обосновем българския му произход.”

 

Адвокат Стойчев препоръча този положителен пример да бъде последван и от останалите признати от Република България организации на българи в чужбина.

 

„Порочните административни практики стават възможни, защото чисто процесуално за потърпевшите лица е трудно да защитят правата си пред българския съд. Тъй като мнозинството от тях не живее в Република България, хората не са запознати с правната система и предпочитат да пуснат ново заявление, вместо да оспорят отказа по старото. Целият този хаос създава предпоставки за нерегламентирани практики: по нерегламентирани пътища да се получава резултатът, който кандидатите за българско гражданство целят”, заяви Стойчев.

 

Практиката е такава от години, най-късно от 2014 г. „Точно тогава имаше проверка на Върховна административна прокуратура, която получи голям отзвук в медиите. Бяха констатирали изключително груби нарушения в дейността на ДАБЧ, грубо потъпкване на административно-процесуалните правила, неиздаване на изричен отказ, което много затруднява защитата правата на гражданите, защото те не знаят от кой момент могат да оспорят акта. И още: пълна неаргументираност на актовете, безпринципни откази, тоест изключително фрапантни нарушения. А сега, през 2019 г., имаше също проверка в тази агенция и резултатите са почти същите”, обясни адвокатът.

 

Промяна няма, положението се влошава. Въведена е електронна система за подаване на заявления, която не функционира. „Чувам от граждани, че тя се пуска избирателно в определени моменти, за да могат определени лица да подадат заявление след това се затваря”, посочи той.

 

Подобни практики уронват престижа на страната ни. Отказите на двамата заявители, обърнали се към него, вече са обжалвани по съдебен ред. „Надяваме се да създадем прецедент, който да извади наяве закононарушенията в дейността на ДАБЧ, да накараме самия орган да оттегли отказите си, защото има това право по закона. Спорът да се уреди по добросъвестен начин, чрез доброволно спазване на АПК от административния орган”, завърши адвокат Игнат Стойчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3681 |15.10.2019 Слънчево време , температурите ще достигнат до 28 градуса . 5| 4608 |26.09.2019 Политологът Стойчо Стойчев: ДПС разширява влиянието си в региони с ромско население . 17| 5315 |22.09.2019 Радев: Изправени сме пред своя собствен 30-годишен вододел . 20| 4964 |15.09.2019 Арх. Игнатов: Проблемът с боклука няма да се реши с референдум, както предлага г-жа Манолова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads