Реклама / Ads
8| 4065 |16.04.2011

С. Игнатов: Учебниците всъщност са малки енциклопедии

.
Сергей Игнатов
Никога не съм казвал, че учебната година ще започне на 1 септември, обсъждат се различни варианти. Теорията се изнася в гимназиалните и студентските години, а в училище ще овладяваме елементарните неща, ключовите компетентности.

Радетел съм на идеята дори в унирситетите изпитът по български език да бъде задължителен по всички специалности, каза министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов в предаването Сеизмограф по бТВ.

Никога не съм казвал, че учебната година ще започне на 1 септември, обсъждат се различни варианти. Тази учебна година ще си започне на 1 септември, а що се отнася до квотите за момчета и момичета, те са премахнати, обясни министърът.

Той отговори на зрителски въпрос за грамотността на учениците като поясни, че има и години, през които в университетите идват много добре подготвени млади хора. Изследванията през последното десетилетия са насочени към конкретни умения на учениците, които са доста добри. Тази година приключваме с прегледа на държавните изисквания и теорията се изнася в гимназиалните и студентските години, а в училище ще овладяваме елементарните неща, ключовите компетентности, обясни всъщност целта на новата система на обучение министърът и добави, че искат да разтоварят учениците.

Учебниците в момента са претрупани, учебниците по история всъщност са малки енциклопедии, просто са неразбираеми, обобщи проблемът Игнатов.

Проблемът с българския език е сериозен, нашите деца преди първи клас повече пишат на латиница, отколкото на кирилица. Радетел съм на идеята дори в унирситетите изпитът по български език да бъде задължителен по всички специалности, обяви Игнатов.

Според него задължителното обучение трябва да бъде до 10 клас, трябва да има и задължителна детска градина, това особено се отнасяло да ромските общности.

Трябва да дойде времето, когато децата след седми клас да избират обучението си, а не техните родители, прогнозира министърът.

Очевидно, че има нужда от ваканция около 1 ноеври, а тя трябва да се компенсира отнякъде. По традиция започваме учебната година на 15 септември, защото преди много години децата са помагали в прибирането на реколтата, но сега живеем в 21 век и нещата могат да се променят, каза Игнатов. Според него 1 септември е удачна дата, но тя трябва да се обсъди.Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Малкия Маргин излезе на светло, почивал си в Италия 14| 6145 |01.04.2011 . Събраха доказателствата срещу „Малкия октопод” 37| 4613 |22.03.2011 . С. Игнатов:Няма война между институциите за БАН 19| 4095 |05.02.2011 . Игнатов: Сърцето ми се къса за Египет 4| 4289 |01.02.2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО