Реклама / Ads
15| 4538 |02.06.2010 НОВИНИ

Икономисти: Болният става още по-болен

.
България не може да се сравнява със страни, които са с 40 години напред, затова не е уместно да бъдем нареждани на 3-то място в Европа, съобщи Д. Иванов и препоръча вдигане на данъците. Това ще е самоубийство, контрира Л. Богданов.
 

Болният става още по-болен, каза по БНТ в анализ на икономическата обстановка у нас макроикономистът Д. Иванов. Лечението му е възраждане на някакъв модел "Чаушеско", добави още той.

Противоречията и липсата на предвидимост във фиска правят картинката много сложна, каза Л. Богданов от "Индъстри Уоч", според когото стратегиите ни за след 3 години сега нямали никакво значение, защото до положението на Гърция можело да стигнем за една седмица, наливайки непрестанно хора за барикадите.

Ако се раздвижваше растежа, ако се правеха инфраструктурни проекти, кризата можеше да се лекува макар и временно, каза Д. Иванов. Панически решения на лекаря се предприемат сега за лечение, смята той. Фискалните срязвания трябва да са равни на задлъжнялостта на домакинствата и фирмите, а това е процес, който не беше лекуван нито от тройната коалиция, нито от ГЕРБ. В разходите на всяко домакинство предстои да започне нов срез за разходи, които човек много трудно ще може да избегне, прогнозира Иванов с оглед поскъпването на парно и гориво.

В публичния сектор всяко рязане на разходите експлоадира след месец-два, потвърди Богданов и препоръча реформа на системата заради трайни икономии. Не можеш да кажеш "Работете с по-малко пари, защото хората не са научени на това", обясни той и каза, че за да стане това, трябват реформи.

В България от години публичният сектор не е реформиран
, потвърди Иванов. Вземете едно средно циганско семейство, даде пример той и поиска да го сравни с финансовия баланс на семейството на среден българин. Второто, според него било с много по-лош финансов баланс от циганското. В този смисъл България не може да се сравнява със страни, които са с 40 години по-напред от нас, затова не е уместно да бъдем нареждани на 3-то място в Европа, редом с такива страни. Генерира се сериозна опасност за валутния борд, съобщи още Иванов.

Разликата с тройната коалиция днес е, че като имаше дупки, бившите управляващи ги пълниха от резерва, докато ГЕРБ няма да имат откъде, поясни Богданов.

България върви, ако иска да се оправи, към задължителното увеличаване на данъците и премахване на плоския данък. Ако ние не искаме, Европа ще ни принуди, прогнозира Иванов. Политическата отговорност на ГЕРБ сега е огромна, защото не можеш да си позволиш да водиш кораба в ураган, сменяйки си всеки ден решенията, каза той.

Ако се тръгне към рязко вдигане на данъците, това е рецепта за самоубийство
, контрира Богданов и каза, че това никъде по света не е проработило.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5569 |01.06.2010 Борисова към ученици: Не става само с ядене, трябва и спорт . 6| 5361 |26.05.2010 Депутатите остават със старите коли, за нови пари няма . 8| 5091 |23.05.2010 Сугарев: В Корпоративна банка стават съмнителни неща . 36| 4669 |20.05.2010 Царят: Няма да бягам от България, няма да ставам президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads