Реклама / Ads
13| 13209 |17.03.2011 НОВИНИ

Има ли картел за цените на горивата – става ясно до седмица

.
Александър Цветков
До седмица трябва да се произнесе Комисията за защита на конкуренцията за това има ли картелни споразумения при търговията с горива, призова транспортният министър Александър Цветков.
 

Помолил съм комисията колкото се може по-бързо и качествено да изготви доклада си“, каза министърът на транспорта в кулоарите на парламента. По думите му, ако резултатите от проверката се забавят с месеци, това ще я обезсмисли.

Александър Цветков коментира, че е невъзможно акцизът на горивата да бъде променян заради ангажиментите, които страната ни е поела при влизането в Европейския съюз.За да се случи това, трябва да бъде приет анекс към Договора за присъединяването, което би означавало да се подпише отново документът с останалите 26 страни членки, поясни той.

Затова се обмислят други варианти за намаляване на цените на горивата
. Един от тях е да отпадне биодизелът като компонент за пресмятането на цените. Ефектът от такава мярка ще е понижение на крайната цена с около 15 ст. за литър, каза Александър Цветков.

По-късно днес стана ясно, че предоговаряне на стъпките за достигане на минималните ставки на акцизите върху горивата не е възможно както за България, така и за другите държави-членки на ЕС. Това беше потвърдено по време на среща в Брюксел на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков с европейския комисар по данъчното облагане, валутния съюз, одита и борбата с измамите Алгирдас Шемета, съобщиха от МФ.

Повод за срещата на министър Дянков с комисар Шемета бяха обсъжданите предложения на български производители и търговци на горива и браншовите организации на превозвачите във връзка със завишените цени на горивата на българския и международните пазари.

Малка е вероятността от спад на цените на дизеловото гориво в европейски мащаб, сочат анализите на Европейската комисия. Тенденцията е към оскъпяване на дизела и поевтиняване на биогоривата, а ЕК подготвя директива, която предвижда промени в начина на изчисляване на акцизите върху горивата след 2013 година. Това се очаква да доведе до поевтиняване на биогоривата, а дизелът ще остане сравнително по-скъп. По този начин ще се стимулира ръст в потреблението на биогорива за сметка на по-проблемното в екологичен план дизелово гориво, поясни министър Дянков пред български медии в Брюксел. Общ европейски разговор по темата за цените на горивата на международните пазари вече беше проведен на последното заседание на ЕКОФИН. Финансовите министри от ЕС потвърдиха позицията си от Манчестър, че фискалните политики на държавите не могат да се променят, особено в средата на годината и по теми с краткосрочни рамки, каза още Симеон Дянков. Така че общата европейска политика е ясна, допълни той.

В отговор на журналистически въпрос вицепремиерът отново припомни, че правителството „няма особени възможности за намеса на пазара“, а до вторник следващата седмица ще бъде представен анализът на производителите по формирането на цените на горивата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4941 |16.03.2011 Лукойл смъкна цените на бензина и пропан-бутана . 10| 4940 |15.03.2011 Стягат втори протест срещу цените на горивата . 5| 5499 |15.03.2011 Синдикатите притискат Дянков заради скока на цените . 2| 5692 |12.03.2011 Ал. Цветков: КЗК ще проверява дали има картел при продажбата на горива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads