Реклама / Ads
42| 5411 |30.07.2013 НОВИНИ

Йордан Цонев плаши с рецесия до края на годината

.
Йордан Цонев Източник: Булфото
Вероятността до края на годината да се влезе в рецесия е обективна. Потреблението не само не се увеличава, но се и свива.
 

Това каза председателят на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев при обсъждането на второ четене на актуализацията на Бюджет 2013, предаде „Фокус”.

Цонев обясни, че има три основни причини за исканата актуализация на бюджета - очакваното и заложено в бюджета изпълнение на приходите за полугодието; искането на правителството да поддържа по-висок фискален резерв; наличието на недофинансирани системи.

„Не дефицитът е това, което ни притеснява. Притеснява ни фактът, че това с дефицитите е прокризисна политика и се доказа в последните години. Дефицит да бъде като самоцел - да не е 2%, а да е 1,2%, от нас не го очаквайте. Мисля, че сме далеч от Гърция", коментира Йордан Цонев.

Министърът на финансите Петър Чобанов заяви, че има неизпълнение на приходите в бюджета. При заложено 11% изпълнение на приходи от ДДС, към средата на годината изпълнението е 6.4%. 2.1% е неизпълнението при данъчните приходи. Тенденцията се задълбочава и поради негативното развитие на икономиката, отбеляза Чобанов.

Не само, че няма да спестим от вноската за Европейския съюз, а дори ще е необходимо да довнасяме, заяви финансовият министър. Недостигът в МВР е за над 90 млн. лв. Данните за изпълнението на бюджета към средата на годината потвърждават неизпълнението на приходите, каза още финансовият министър.

Петър Чобанов припомни, че социалните мерки са нещо полезно и те вече се реализират. Кръгът на лицата, които ще получават енергийни помощи, е разширен с около 60 000 души, отбеляза Чобанов.

Предприети са всички възможни законови действия за повишаване на събираемостта на приходите, заяви зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. По данни на министерството несъбраното ДДС до юни месец възлиза на 450 млн. лв. Предприети са мерки за издаване на разрешения за неотложни плащания. Въведен е и фискалан контрол върху движението на стоки в страната.

Приходите, заложени в Националната агенция по приходите (НАП), са изпълними, дори преизпълними. Проблемът е в Агенция „Митници", каза депутатът от ГЕРБ и бивш директор на приходната агенция Красимир Стефанов. Той отбеляза, че вече трети месец Агенция „Митници" няма ръководство.

Министерството на финансите трябва да вземе мерки за повишаване на събираемостта, заяви депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова.
Политиката, която се прави в НАП в момента, е нищо и половина, коментира депутатът от Коалиция за България Георги Кадиев. „Всяко предложение за увеличаване на разходната част с големи суми е неразумно и има риск за втора актуализация", отбеляза Кадиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4955 |27.07.2013 Нов трус изплаши Благоевград . 7| 6339 |27.07.2013 Управата на "Ораново" плаши миньорите . 13| 5685 |26.07.2013 Кр. Велчев взе да плаши: Пак ще си излезем . 79| 8147 |26.07.2013 Йордан Цонев: Иван Кръстев е инженерствал по много политически проекти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads