Реклама / Ads
18| 5330 |02.01.2014 НОВИНИ

Йордан Цонев се зарече: Няма да вдигаме данъците на средната класа

.
Източник: Булфото
Няма консенсус между управляващите по отношение на лансирания от БСП като възможен след 2015 година данък „богатство”. Броени дни, след като Сергей Станишев намекна за евентуално премахване на плоския данък с нов – 15% за средната класа, от ДПС скочиха срещу такова едно намерение.
 

Пред bTV председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев изключи категорично каквито и да било данъчни промени в законодателството. „Това го разисквахме още по програмата на програмния кабинет. Още тогава се изяснихме, че не се предвижда увеличаване на преките данъци. Никъде го няма в програмата – тя на практика е коалиционно споразумение”, каза Цонев.

 

Анализаторите в студиото на „Тази сутрин” - Иван Нейков, предсeдател на Балкански институт по труда и социалната политика и Мика Зайкова, икономически експерт на КТ Подкрепа, определиха такива разнопосочни сигнали от страна на управляващите като „нездравословни” за икономиката и чуждестранните инвестиции.

 

Според Нейков плоският данък е антикризистна мярка и ако е вярно, че излизаме от кризата тогава защо го махат, пита той. „Ние влизаме в криза, но го махаме. Това показва, че не ни е ясно какво правим или на някой сме обещали нещо и сега трябва да го изпълним. Нещата няма да се подобрят”, добави Нейков.

 

„Аз не съм фен на плоския данък. Целта му беше да се оставят повече пари в работодателите и да се привлекат чужди инвестиции. Единственият му ефект, обаче беше да се подобри събираемостта. Не може да се говори за политика в този случай”, смята Зайкова.

 

Според Нейков сивата икономика у нас към момента е около 30%, тоест всеки трети работещ се осигурява на минимална заплата, но получава повече пари „под масата”. Експертът поясни още, че трудещите се, чиито заплати се бавят от работодателя, трябва да се научат да търсят правата си, а именно – да се възползват от възможността за искане на несъстоятелност на фирмата след 15-ия ден на забавено плащане.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5458 |30.12.2013 Йордан Опиц изографиса параклиса в Казичене . 12| 9443 |29.12.2013 Паун Цонев: Волен да пие вода на Вардаро, а не водка на Варадеро . 12| 5490 |27.12.2013 Антоанета Цонева: Депутатите не изпълниха обещанията си . 10| 8189 |22.12.2013 Росен Йорданов: Цветанов не се справи с бюрокрацията с европарите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads