Реклама / Ads
97| 4986 |04.01.2012 НОВИНИ

Ал. Йорданов: Лустрацията много добре проверява морала

.
Ал. Йорданов
Не може да пускаме на държавна служба хора, които лъжат и крият от собствената си държава истини за своето минало и за своята зависимост, отсече експосланикът.
 

Още навремето, в началото на 1990-1991 година, когато правихме новата конституция на България имаше една група от 39 народни представители, които остро протестирахме против много от текстовете, които се залагат в тази конституция и ние смятахме, че те в бъдеще ще пречат на по-бързото демократизиране на България, каза по НТВ Александър Йорданов. Конституцията се превърна в една такава пречка, защото взаимно институциите, макар че са демократични сами по себе си, се блокират, имат възможности чрез конституцията да се блокират в своята дейност. Тогава ние останахме малцинство, еуфорията беше така да се каже в полза на приемането на конституцията и до ден днешен. Но именно днес, от много среди вече, се чува политически, и то не само такива като нас, които бяхме в началото, че конституцията трябва да бъде променена, да има нова, каза още Йорданов.

Едно от нещата, които аз виждах, беше лустрацията, защото тя дава възможност много добре да провери морала на човека, който кандидатства за държавна служба. Както е например в Полша, задава се въпроса на съответния кандидат за държавна служба, сам той да отговори бил ли е или не е бил на бившите служби, не на настоящите, на бившите. Ако каже истината, това е един човек, за който се преценява, че може да изпълнява, да има държавна функция, ако има професионализма да работи за държавата. Тоест, той е склонен да не лъже. Защото ние не може да пускаме на държавна служба хора, които лъжат, които крият от собствената си държава истини за своето минало, за своята зависимост в миналото. А в България се случи така, че масово хората, които са работили за службите на ДС, тоест, работили са за това една единствена партия, комунистическата партия да има властта в България. Защото ДС имаше тази цел и тази задача - да пази властта на комунистическата партия и нищо друго. Това бяха хората, които гарантираха безпроблемната власт на комунистическата партия в България и връзките със Съветския съюз. Друго те не са разузнавали и друго не са вършили.

Аз поощрявам министъра, поощрявам и това виждане на господин Плевнелиев, който ще бъде нов президент, избран вече, изобщо поощрявам тези усилия на нашата държава, заключи Йорданов по повод казуса с български посланици, работили за Държавна сигурност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5049 |21.12.2011 НАП влиза в Светия синод да проверява за далавери . 6| 4707 |21.12.2011 Проверяват за взрив в централата на Атака . 5| 16417 |20.12.2011 Спортист № 1 Ст. Златева: Много бързо ми минава животът! . 1| 4887 |15.12.2011 ЕС проверява ограниченията за наши работници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads