Реклама / Ads
8| 4647 |17.12.2010 НОВИНИ

Иска да умре - няма дом

.
55-годишна софиянка се готви да полети от 8-етажния блок, в който живее жената, отнела дома й с измама.
 

"Слагам край на живота си. Ще намерите тялото ми пред бл. 101 във Враца. Моля, предайте писмата от джоба ми на полицията, синовете ми и в. "24 часа". Служителката на телефон 112, приела обаждането на Елка Драгиева в 20,21 ч на 3 декември, реагира светкавично: "Секунда да запиша..." Като психоаналитик от американски екшън тя не позволява на отчаяната жена да затвори телефона. Склонява я да разкаже историята си. Така от спешния телефон научават, че 55-годишната софиянка се готви да полети от 8-етажния блок, в който живее жената, отнела дома й с измама.

"Няма нищо непоправимо
", чува в слушалката Елка, когато край нея се появяват движещи се сенки. Полицаите, пратени от тел. 112, часове наред се опитват да накарат Елка да се отдалечи от ръба. Придумват я да вземе цигара на метри от нея. Щом посяга, я повалят на земята. Преди полицаите да я откарат в психодиспансера, записват показанията й.

38 дни по-рано Елка заявила пред нотариус
, че продава единственото си жилище на врачанката Лалка Луканова за 118 хил. лв. За 4-стайния апартамент в центъра на София твърди, че не е взела и стотинка. Уговорката била фиктивно да продаде жилището като залог срещу пари. Вместо посочените в договора 118 хил. лв. трябвало да вземе само 40 000 лв. А щом до 2 месеца ги върне с лихвите, - отново ще получи имота си. Условието на Лалка било да даде сумата след продажбата, защото чакала пари от чужбина. Но не спазила уговорката. Драгиева става жертва на измама месец след като депутатите отказаха да приемат предложението на правосъдното министерство сделките с имоти над 10 хил. лв. да се плащат само по банков път. Текстът бе отхвърлен с аргумент, че трябва да се регламентира в отделен закон.

"Финансовата ми безизходица стана причина да поема този риск
- признава Елка. Имам дългове към банки и познати за над 40 000 лв." С един кредит запушвала друг, докато накрая останала без алтернатива. Тя се грижи за възрастната си майка и двамата си сина през последните 18 г. Със съпруга си са разделени. Изучила децата, но те избрали професии, които "къща не хранят". 27-годишният Драгомир е музикант, а малкият, Ивайло - актьор. "Нямам друго освен жилището. Реших, че ако успея да взема пари срещу залога му, ще се издължа към банките и така ще ми дадат нов кредит, с който да си върна имота", казва Елка.

В интернет попада на Киро, който дава залог срещу имущество. Той прави оглед на апартамента, но казва, че е стар и не може да даде 40 000 лв. Мъжът с Киро се представя за адвокат Аспарухов и предлага да свърже Елка с позната, която давала пари срещу лихва. "Беше много сладкодумен. Уреди всички документи." За риска Елка не уведомила близките си. Вярвала, че другата страна ще спази уговорката. На 25 октомври сделката била изповядана от нотариуса Стилиян Тютюнджиев. Според нотариалния акт Луканова е броила 118 хил. лв. за апартамент от 127 кв. м на ул. "Сан Стефано", което е с 5 хил. лв. под данъчната му оценка. Купувачката призна, че никога не е виждала жилището. Лалка е безработна от август, но заяви, че имала спестявания от продажбата на други имоти във Враца.

Само 2 седмици по-късно тя препродала апартамента на Георги и Борислава Мантарлиеви. Те също сключват сделката, без да са зърнали имота, за който плащат 130 000 лв. "Това е първото ни семейно жилище, което си купуваме. Не съм ходил на оглед, защото ми обясниха, че там живее възрастна и болна жена. Юристи ме убедиха, че имотът няма други тежести", заяви Георги Мантарлиев, който има 4 фирми. Елка Драгиева продължава да чака парите. "Като идиот вярвах до последно", плаче тя. Лалка ежедневно я убеждавала по телефона, че сумата всеки момент ще бъде преведена. "Разбрах, че всичко е загубено, когато един ден си изключи телефона", казва Елка. Последната й надежда била да открие врачанката и да я моли да върне жилището. Щом я видяла на прага си, Лалка затръшнала вратата под носа й. След инцидента синовете й Ивайло и Драгомир подават жалба в прокуратурата. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5250 |16.12.2010 Няма да разследват Цветанов . 27| 6822 |16.12.2010 Т. Дончева: Борисов няма да подкрепи Н. Младенов . 127| 14824 |15.12.2010 Първанов няма да отзовава посланици-агенти . 22| 4937 |15.12.2010 М. Манолова: ГЕРБ иска да откаже хората да гласуват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads