Реклама / Ads
2| 7536 |18.05.2011 НОВИНИ

Искат доживотна присъда за литовски бандит, хванат у нас

.
Хенрикас Дактарас
В Литва започна съдебният процес срещу един от най-опасните бандити в Европа Хенрикас Дактарас. Обивенията срещу него са събранви в 73 тома.
 
Той е обвинен м множество престъпления, между които и 6 убийства. Дактарас бе заловен в България преди две години. Оказа се, че с фалшив паспорт литовецът си живеел спокойно в Балчик иш се радвал на родното Черномори.
Пред съда застават още 15 души от бандата на мафиота, известна като „дактарасовците”. Те вършеят в Литва от 20 години и всяват ужас сред населението. Рекетират, бият, убиват и грабят. Започнали са по класическата схема кражба на коли от западни държави и продажбата им на Изток и Азия, като трафика в някои периоди е минавал през България и наши пристанища.
Дактарас може да получи и доживотна присъда, тъй като вече е осъждан и е лежел в затвора за други престъпления.
54-годишният литовец бе задържан на 4 септември 2009 г. у нас по силата на европейска заповед за арест, издадена от Генералната прокуратура на Република Литва, въз основа на определение на Първи окръжен съд на Вилнюс. Престъпленията, за които Литва издирва Дактарас са от средата на 90-те години. Литовецът е заподозрян, че е ръководил въоръжена престъпна група "Дактарай", действала както на територията на родния му град Каунас, така и в други европейски държави
Разследването у нас са водили хората от ГДБОП и ДАНС и продължават няколко месеца. Всички действия са били съгласувани с литовските служби, както и службите на други европейски страни. Дактарас е обявен за особено опасен престъпник и се смята, че е замесен пряко или косвено в поне 30 убийства.
В непосредствената операция по задържането му се включиха служители на Областните дирекции във Варна, Добрич и Бургас. В резултат на бързите и професионални действия на спецполицаите издирваният Дактарас бе задържан във вила в Кранево. Установено бе, че у нас той е пребивавал с фалшива самоличност.
По повод успешно приключилата акция, на неформалната среща на министрите на вътрешните работи от ЕС в Хага директорът на Европол Роб Уейнрайт връчи сертификат за отлично сътрудничество на министър Цветан Цветанов и на министъра на вътрешните работи на Литва Раймундас Палайтис. Той подчерта, че усилията и отличното сътрудничество на между България, Великобритания, Швеция и Испания, в координация с Европол, са довели няколкомесечното разследване до отличен край.
Съдебното дело срещу Хенрикас Дактарас ще се наблюдава от европейски експерти.
Очаква се българското обвинение по делото срещу „Октопода”, Алексей Петров и сочените като негови съучастници в тежки престъпления също да поиска европейски наблюдатели на съдебния процес. В момента адвокатите на Петров-Трактора и той самият се запознават с обвиненията срещу него, събрани в 176 тома.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5409 |17.05.2011 Натискат Хр.Митрева да подаде оставка . 60| 5880 |17.05.2011 200 000 отвратени от България, искат да я напуснат . 2| 4799 |16.05.2011 Искат условна присъда за експрокурор . 12| 5486 |11.05.2011 Животновъди искат главата на Найденов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads