Реклама / Ads
25| 9730 |10.11.2012 НОВИНИ

Искат съюз между България и Македония

.
Факсимиле на "Охридска България"
Вестник на македонските българи иска федерация между Македония и България, гръмнаха медиите в западната ни съседка. Статия в изданието „Охридска България” призовава двете страни да влязат в нов държавен съюз.
 

В новата федерация Македония би запазила своите институции в областта на отбраната, външната политика и икономиката, а суверенитетът ще бъде в ръцете на централната власт в София.

В текста се говори за реализиране на мечтата за Санстефанска България и с това изцяло да се унищожи македонската идентичност. Чрез спорните теми пък се призовава за „българско национално единство в Македония”.

Вестникът дава и конкретен план за създаването на федерацията. Високата раждаемост на албанците застрашава Македония и вместо албанска федерация трябва да се създаде федерация с България, смята изданието. В нея Струга и Кичево биха останали албански, а Скопие трябва да бъде двунационален, предвижда изданието.

Съюз между Македония и Сърбия според „Охридска България” не е възможен, тъй като с отделянето на Санджак двете страни няма да имат обща граница.

Българската общност обаче отрича каквото и да било участие в списването на изданието.

В същото време бившият македонски външен министър Слободан Чашуле настоя в духа на необходимостта от развитие на македонско-българските отношения президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов да посетят Македония и пред Музея на Холокоста в Скопие да се извинят за престъпленията на територията на Македония по време на фашистката окупация, както до ден-днешен наричат българското управление във Вардарска Македония през 1941-1944 г.

Според Чашуле София трудно може да обясни пред ЕС позициите си, свързани с Македония, тъй като те съдържали етнически и териториални претенции. Чашуле допълва, че в „заплахите” на българските политици нямало реална основа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6712 |08.11.2012 3 международни банки ще ни помагат . 0| 16014 |08.11.2012 Световният хит за отслабване Африканско Манго IGOB131® вече и в България . 66| 9196 |06.11.2012 Бойко Борисов заплаши Скопие: Ако искате в ЕС, сменете си тона! . 12| 7636 |05.11.2012 ЕК: Възможен е допълнителен доклад за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads