Реклама / Ads
57| 14310 |22.01.2024 НОВИНИ

Истерията с “Аз съм българче” продължава, лъжите валят. Украинче ли е детето на корицата?

.
Стихотворението “Аз съм българче” на Иван Вазов няма да бъде премахнато от учебниците и ще остане задължително. Тази фалшива новина хвана дикиш в социалните мрежи, но постепенно вълната на възмущението смалява размера си. Налага се нов тласък и поредна порция фейк новини. 
 

Фалшивата новина тръгва от Недялко Недялков от ПИК. Според него “ново издание” на книгата на Иван Вазов от издателство “Хермес” включва в корицата си българче “облечено в цветовете на украинското знаме”. “Будният журналист” Николай Бареков също се включи в общата възмута като заяви, че това е “перверзия”.

 

В общия истеричен хор се включи и началничката държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" Цветеслава Гълъбова.

 

Патетични коментари като “Долу ръцете от българчето!” валят в социалните мрежи. 

 

Реагираха от издателство “Хермес”. От там обясняват, че изданието всъщност не е ново, , корицата на книгата и художественото й оформление са правени през 2002 година. Книгата се продава вече 22 години.

 

“Във връзка с излязлата в Pik.bg спекулативна информация за книгата “Аз съм българче“ от Иван Вазов, категорично заявяваме, че внушенията в статията са манипулативни и неистински. Корицата на книгата и художественото й оформление са правени през 2002 година, а книгата се продава вече 22 години. От 2002 до 2005 г. изданието е с друга корица, а от 2006 г. до момента се използва настоящата корица. Всеки опит за обвързването им с настоящи политически събития е неуместен”

 

"Щеше да е смешно, но е страшно”, написа Радослав Бимбалов.





Всъщност корицата е променяна и бдителна гражданка прави свое разследване, с което установява, че през 2002 г. детето е с бяла блуза, а след това цветовете са променени на синьо и жълто. Реагира авторът на корицата - илюстраторът Борис Стоилов.


.

"Уважаема г-жо Симеонова, пише ви авторът на тази корица , като и на тази от първото издание на ИК Хермес. Първата корица на книгата е от 2002 г, а тази корица е от 2006. 

 

На първата - момчето е блуза в бяло и синьо. На корицата от 2006 г. е в жълто и синьо (единият ми син имаше такъв анцуг като малък). Никакви политически намеци не е имало в онези години.

 

Ако сега излезе в бяло и червено, вероятно ще бъда обвинен в прополски симпатии. Не мога да предвидя какво ще стане утре и кой цвят ще е грешният.

Нека не превръщаме всичко в политика."

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4482 |22.01.2024 НСИ: Каримански прави внушения и го знае . 7| 4333 |22.01.2024 Оценките на министрите - на финален етап . 12| 4911 |22.01.2024 Версиите за убийството на Алексей Петров остават две . 4| 6973 |22.01.2024 Адвокатката на Стефан /Мехран/ от Иран пред ФрогНюз: Вече е на свобода! Вярваме, че пътят ще бъде извървян докрай

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads