Реклама / Ads
4| 2308 |26.02.2024 НОВИНИ

ISW: Руските медии масово неглижираха втората годишнина от инвазията в Украйна

.
Източник: БГНЕС
Представителите на Русия и държавните медии в страната масово са се въздържали по темата за втората годишнина от пълномащабната руска инвазия в Украйна, съобщи Укринформ, като се позова на доклад на базирания в САЩ Институт за изследване на войната.
 

Анализаторите от мозъчния тръст се базират на информация на руската опозиционна медия "Агентство новостей" от 25 февруари, според която руските държавни телевизии "Россия 1" и "Канал 1" (Channel One), както и телевизия НТВ, притежавана от консорциума "Газпром медия", са отбелязали пестеливо втората годишнина от началото на "специалната военна операция" в Украйна, която се падна в събота, 24 февруари.

 

"Агентство новостей" отбелязва, че руският телевизионен водещ на програма "Време" на "Канал 1" Михаил Леонтиев само е споменал деня в ефира, като не е направил никакъв коментар по случая. Институтът за изследване на войната изтъква, че е имало ограничени коментари по този случай и от страна на представители на руското правителство.





"Руски представители, държавни и свързани с държавата телевизии са се въздържали от коментар по повод навършването на две години от началото на пълномащабното нашествие в Русия, вероятно за да не насочат вниманието към факта, че Русия не е успяла да постигне заявените от нея стратегически  цели, както и да изпълни спешни мисии като завземането на цялата територия на украинските Луганска и Донецка области, а в същото време понася значителни човешки загуби", пишат специалистите от Института за изследване на войната, цитирани от Укринформ.

 

Мозъчният тръст посочва и резултати от скорошно проучване на общественото мнение в Русия, според което в последните месеци отношението на руснаците към войната не се е променило съществено, като повечето граждани са безразлични към събитията на фронта и в същото време не засвидетелстват подкрепа за втора вълна на мобилизация.





Мозъчният тръст е на мнение, че руският държавен глава Владимир Путин и представителите на руското правителство пренебрегват отбелязването на втората годишнина от нахлуването в Украйна с цел да се запази апатичността на обществото, което до някаква степен позволява военните действия да продължат без осезаема обществена съпротива в Русия.

 

Институтът за изследване на войната твърди, че Путин вероятно съзнава, че една втора вълна на мобилизация в Русия за украинския фронт не би намерила почва сред населението, а напротив - би предизвикала маково недоволство.

 

"Все пак Путин може и да го е по-малко грижа за общественото мнение, когато бъде преизбран за президент идния месец, и да реши, че необходимостта от изпращане на нови руски сили на фронта в Украйна натежава срещу риска от широко домашно недоволство", отбелязва мозъчният тръст.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2281 |26.02.2024 Петър Витанов е сред най-влиятелните депутати в Европейския парламент, сочи престижна класация . 11| 7655 |26.02.2024 „Най-голямата страна ще се превърне в огромна язва на тялото на Земята“ Мнения за края на войната в самото начало и сега . 0| 2361 |26.02.2024 Игрите на The Better Platform дебютират на сайта на WINBET . 5| 2953 |26.02.2024 Професионални организации искат оставката на министъра на туризма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads