Реклама / Ads
6| 2480 |20.02.2024 НОВИНИ

ISW: Темпото на руските настъпателни операции драстично се е забавило

.
Източник: БГНЕС
Руснаците проведоха кибероперация във връзка с превземането на украинския град Авдеевка, вероятно насочена към създаване на паника в украинското информационно пространство и отслабване на украинския морал. Държавната служба за специална комуникация на Украйна съобщи на 18 февруари, че са хакнати известни украински медии и е публикувана фалшива информация в техните канали в социалните медии.
 

Украинските издания Ukrainska Pravda, Apostrophe, Liga.net и Telegraf съобщиха на 18 февруари, че техните акаунти в социалните медии са били хакнати и че хакерите са публикували дезинформация, по-специално относно предполагаемото унищожаване на украинските сили в Авдеевка.

 

Руското министерство на отбраната (МО) излезе с нови твърдения за украинското изтегляне от Авдеевка на 19 февруари, целящи да посеят негодувание и недоверие към украинското командване, а други руски източници разшириха тази информационна операция.

 

Това пише в дневния си анализ Институтът за изследване на войната (ISW).





Съобщава се, че темпото на руските настъпателни операции драстично се е забавило. Говорителят на украинската Таврийска група сили Дмитро Лиховий съобщи на 19 февруари, че броят на руските атаки значително е намалял през изминалия ден и че в момента руските сили се прегрупират и провеждат операции по прочистване.

 

Лиховий отбеляза, че руският обстрел и авиационна активност също са значително намалели в района. Украински официални лица съобщиха, че украинските сили са се изтеглили към нова отбранителна линия, която украинските сили предварително са подготвили и са укрепили на "няколко нива".

 

Руските сили вероятно ще трябва да направят оперативна пауза, преди да подновят значителни настъпателни операции в посока Авдеевка, или ще трябва да прехвърлят допълнителни подкрепления от други сектори на фронта в района, за да предотвратят кулминацията на операциите близо до Авдиевка. Руските сили разполагат с налични резерви за такова подсилване в други сектори, но ISW не е забелязал никакви индикации, че руското командване премества тези резерви към Авдеевка в момента. Лиховий и говорителят на украинската група сили на Хортица капитан Иля Евлаш, напротив, заявиха, че руското командване вероятно ще прехвърли руските сили, натрупани около Авдеевка, в други, неуточнени райони на фронтовата линия в близко бъдеще.

 

Йевлаш заяви, че вероятно ще отнеме на руските сили поне седмица, за да прехвърлят части от Авдеевка в битка в неуточнени фронтови зони.





ISW все още не е забелязала никакви индикации за това как руските сили ще изберат да разпределят своята работна сила, разположена в момента в района на Авдеевка.

 

Украински официални лица съобщиха, че украинските сили са свалили още два руски изтребителя, Су-34 и Су-35С, в Източна Украйна сутринта на 19 февруари. Украинският главнокомандващ генерал-полковник Александър Сирски съобщи, че руските самолети са били удари по украински позиции с плъзгащи бомби, когато украинската противовъздушна отбрана унищожи самолетите.

 

Украинските сили също свалиха два Су-34 и един Су-35 над Донецка област на 17 февруари и още един Су-34 в Източна Украйна на 18 февруари.

 

Руските сили изглежда временно са установили ограничено и локализирано въздушно превъзходство през последните дни от настъпателната си операция за превземане на Авдиевка, но украинските въздушни отбранителни сили изглежда отново предизвикват руските въздушни операции в Източна Украйна.

 

Съобщава се, че Белият дом обмисля предоставянето на ракети ATACMS с голям обсег на Украйна, в случай че Конгресът приеме помощ за сигурността на Украйна. NBC News съобщи на 19 февруари, че двама американски служители са заявили, че Белият дом работи за предоставяне на Украйна на ракети с голям обсег ATACMS в един от първите пакети от военна помощ за Украйна, ако Конгресът одобри финансиране за допълнителна помощ за сигурността на Украйна. По-рано САЩ предоставиха на Украйна ограничен брой различни видове ракети ATACMS с по-малък обсег.





Украйна проведе успешни удари с ATACMS през октомври 2023 г., но не разполагаше с достатъчно доставки, за да поддържа ударна кампания с ATACMS, която можеше да представлява оперативни предизвикателства за руските сили в Украйна, особено за операциите на руската авиация и за съхранението и доставката на боеприпаси. NBC News съобщи, че американските официални лица също така са заявили, че САЩ разполагат с артилерийски системи и боеприпаси, подготвени за незабавно прехвърляне на Украйна, ако Конгресът одобри финансиране за американска помощ за сигурността на Украйна. Украинските способности за нанасяне на удари на далечни разстояния позволяват на украинските сили да влошат руската логистика в дълбочина, а достатъчно артилерийски системи и боеприпаси са от решаващо значение за ефективния украински контрабатареен огън.

 

Руското правителство облекчи изискванията за "сънародници", живеещи в чужбина, за кандидатстване за преселване в Русия. Руското правителство обяви на 17 февруари, че вече няма да изисква от "сънародници" в чужбина да доказват владеенето на руски език, когато кандидатстват за презаселване в Русия, ако лицето е руски гражданин, постоянно пребиваващ в чужбина; лице, което преди това се е отказало от руско гражданство; лице, което е родено или постоянно пребивавало в Съветския съюз и е имало съветско гражданство; или лице, което има роднини, които са родени или постоянно пребивавали на територия, бивша част от Съветския съюз или Руската империя.

 

Руското правителство заяви, че промените в изискванията за презаселване в Русия следват указ на руския президент от 1 януари 2024 г. за "подкрепа на сънародници от недружелюбни страни". Кремъл многократно е твърдял, че Руският свят — нарочно неясно дефиниран като включващ етнически руснаци, говорещи руски език и всяка територия и народ, управлявани преди това от Съветския съюз и Руската империя — включва украинци и че руските операции в Украйна са били уж в защита на "сънародниците в чужбина" в Украйна.

 

Руският президент Владимир Путин допълнително разшири дефиницията на руския свят в реч в края на ноември 2023 г., за да включи "тези, които се смятат за носители на руския език, история и култура, независимо от тяхната национална или религиозна принадлежност".

 

Заявените цели на Путин за обединяване и запазване на контрола над Руския свят, са част от по-големите империалистически амбиции на Русия и Русия може да продължи да прилага мерки в съответствие с целенасочено широката рамка на Руския свят за производство на териториални претенции срещу съседни държави, включително членове на НАТО.

 




Съобщава се, че емиратските банки са започнали да ограничават някои транзакции с руски юридически лица и да затварят сметки на руски граждани през септември 2023 г. поради риска от вторични санкции на Запада. Руското издание "Ведомости" съобщи на 19 февруари, че трима бизнесмени, работещи в ОАЕ, и представител на руската организация "Деловая Россия" са заявили, че банките в ОАЕ не приемат депозити и не извършват плащания към руски лица и закриват сметки на компании, чиито собственици са руски граждани по неясни причини.

 

Ведомости съобщиха, че един от източниците е заявил, че "чистките" са започнали през септември 2023 г. Според съобщения източник, близък до руския кабинет на министрите, е заявил, че руското правителство е наясно с проблема, но го смята за "некритичен и разрешим". Източници на "Ведомости" посочиха, че проблемите с банките могат да бъдат решени, чрез използване на местни връзки и избягване на всякакви връзки с лица под западни санкции. Bloomberg съобщи през ноември 2023 г., че банките в Емирството все повече се сблъскват с натиск от САЩ и са започнали да работят за предотвратяване на избягването на санкции, като отхвърлят руски фирми.

 

Съобщава се, че най-малко две държавни китайски банки са наредили прегледи на бизнеса си с руски клиенти през януари 2024 г. и ще прекъснат връзките си със санкционирани руски субекти и субекти, свързани с руската отбранителна индустрия.

 

Турските банки също са започнали да затварят сметки на руски компании.





Арменският премиер Никол Пашинян повтори, че Армения не подкрепя войната в Украйна на фона на влошените руско-арменски отношения. На 19 февруари на Мюнхенската конференция по сигурността Пашинян заяви, че "Армения не е съюзник на Русия по въпроса с Украйна".

 

Пашинян изтъкна Декларацията от Алма-Ата от 1991 г., която основа Общноста на независимите държави (ОНД) и призна териториалната цялост на 11-те подписали я държави, включително Русия и Украйна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2330 |20.02.2024 27 са новите случаи на коронавирус у нас, 9-ма са излекувани . 7| 2414 |19.02.2024 Мария Габриел: В навечерието на втората годишнина от руската агресия, ЕС остава единен и солидарен с Украйна . 2| 2465 |19.02.2024 Най-малко 2 израелски удара са били насочени срещу Южен Ливан, 8 души са ранени . 5| 2515 |19.02.2024 Кирил Петков: Най-важното е да има съгласие между партньорите в управлението за ключовите реформи в следващите 9 м.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads