Реклама / Ads
2| 3786 |28.06.2018 НОВИНИ

Италия заплаши с вето заключенията на срещата на ЕС за миграцията

.
Джузепе Конте
Италианският премиер Джузепе Конте заплаши днес да наложи вето на заключенията от срещата на върха на ЕС, посветена на въпроса за миграцията, ако исканията на Италия не бъдат удовлетворени, предаде Франс прес.
 

Той каза, че Италия иска всички думи на солидарност с нея по въпроса за миграцията да се изразят днес в конкретни действия. "Италия няма повече нужда от думи и от изявления, ние се нуждаем от конкретни действия", каза Конте. Той заяви, че Италия е направила едно много разумно предложение по въпроса за миграцията, което е в духа на принципите, върху които се основава ЕС.

 

При пристигането си в Брюксел германският канцлер Ангела Меркел каза, че може да се говори за това корабите с мигранти да акостират в други страни, например в Северна Африка, но първо трябва да се говори с тези страни. "Не можем да направим това през главите им", предупреди тя и припомни, че споразумението за миграцията между ЕС и Турция е било договорено и от двете страни. "Ето защо ние трябва да говорим за нуждите на тези страни. Ние трябва да направим това заедно с Върховния комисариат за бежанците на ООН и с Международната организация по миграциите", каза тя. Меркел добави, че защитата на външните граници е нещо, което обединява Европа и заяви, че европейските лидери ще обсъждат темите за Фронтекс, за охраната на границите, за вторичната миграция. "Страните, в които пристигат много бежанци, се нуждаят от подкрепа. Но бежанците и мигрантите не могат да избират в коя страна да поискат убежище", добави тя.

 

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че съюзът трябва да покаже уважение, когато иска от Африка да помогне с въпроса за мигрантите, предаде ДПА.

 

"Искам да отбележа, че ние тук в Брюксел не можем да взимаме решения за северноафриканските страни", предупреди той. Юнкер призова "някои" лидери да проявяват сдържаност, когато взимат решения относно центрове за мигранти извън ЕС. "Ако посланието е, че африканците ще направят онова, което ние искаме от тях да направят, то това е погрешно послание. Не искаме да оставяме впечатление сякаш това е неоколониализъм", каза той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5234 |26.06.2018 Лидерът на БСП: Вярно ли е, че Борисов е напуснал среща на високо ниво, за да гледа мач от световното? . 0| 5202 |25.06.2018 Саудитска Арабия с първа победа на световното по футбол . 0| 4734 |23.06.2018 Италия: До 1 година става ясно дали ЕС ще се запази . 1| 4611 |22.06.2018 Световната банка: 42% от 15-годишните българи са функционално неграмотни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads