Реклама / Ads
18| 7077 |17.03.2013 НОВИНИ

Юлиян Попов: Отказвам се от британското си гражданство

.
Юлиян Попов Източник: Булфото
Започната е процедура по отказване на английското ми гражданство. Не съм се замислял защо ми е власт. Гледам на това като предизвикателство да застана на позиция, която 23 години съм критикувал. Сега съм готов аз да бъда критикуван. И ще се опитам да влезна в диалог с протестиращите, въпреки че е много сложно да се говори с гневни хора.
 

Това каза Юлиян Попов, министър на околната среда и водите в служебното правителство, в предаването на Люба Кулезич „На светло” по Нова телевизия.

Живеейки между Англия и България последните години, сблъсквайки се с това недоволство, се надявам да го разбера в неговата конкретика, каза Юлиян Попов.

За първата си консултация Попов дошъл от Тунис. Присъствал на много протести в Тунис и Египет. На фона на тях нашите не изглеждат толкова гневни. “Един протест, на който загиват 20 души, не е като в България”, обясни той.

Според министъра няколко са нещата, които обуславят българските протести. Едното е чист гняв. На второ място той подреди икономическите интереси, които са съвсем оправдани и не трябва да бъдат заклеймявани. На трето място в протеста са намесени интереси на неправителствени организации.

С политиката имам тясни взаимоотношения от дълги години. Нямам намерение да участвам в българската или в британската политика за напред, каза Попов.

Не съм скандален и не се заяждам, се включи политологът Антон Тодоров в предаването по Нова телевизия. Не трябва да се мълчи, когато става въпрос за драматично нарушаване на правилата. Затова аз съм свиреп критик. И ще го докажа. Юлиян Попов не се е отказал от английското си гражданство – той е в междинна хемафродитна позиция, заяви  Тодоров.

За да се откажете от британско гражданство, трябва да докажете че сте придобили друго гражданство. Срокът в който трябва да се случи това е 6 месеца. Така след 6 месеца той няма да приеме чуждо гражданство и автоматично му се възвръща английското по правилата на закона.

Юлиян Попов показа на свой ред документ от гранична агенция. „Защо не се обърнете към британското посолство?, излезна от ситуацията той и каза, че е насреща за дискусия, ако събеседника му желае да се оспорва британската администрация, вместо да се обсъжда българската.

Друго обвинение на политолога е, че Попов чрез фондациите “Сорос” и “Рокфелер” работел в полза на това град Стара Загора да изгуби реномето си на град с 8000-годишна история. Тодоров възнегодува и срещу това, че “човек с образование българска филология” е станал министър на околната среда.

По отношение на Стара Загора Попов каза, че е помагал много на града. Съдействал за отпускане на парична помощ не чрез “Сорос” и “Рокфелер”, а чрез Фонд за развитие на гражанското общество за Централна и Източна Европа. “Там имат някаква вражда, което нито разбирам, нито искам да разбирам в подробности”, каза той и посочи, че учените са карат дали градът е на 8 хил. години или има населено място там, което се датира от 8 хил. години насам.

По отношение на работата си като министър Попов каза, че вече се е срещнал с хората във ведомството и ги е уверил, че ще стои зад тях. Запознал се е и с документацията.

“Не съм се запознал със скандала “Дюнигейт”. Това е специфичен случай. Разговарях с висшия състав. Реших своите основни назначения”, каза той.

Във връзка със скандалите за имоти и заменки той каза, че много се ядосва, когато се сипят неоснователни обвинения срещу доказани експерти на министерството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 9959 |16.03.2013 Цацаров: Отказвам да си играем игрички с Алексей Петров . 6| 5422 |18.12.2011 Оставиха в ареста Юлиян Ковачки . 34| 14250 |16.12.2011 Юлиян призна – подпалил 12 автомобила в София . 17| 5686 |06.06.2011 Ст. Данаилов: Благодаря, но отказвам да съм президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads