Реклама / Ads
6| 6066 |02.04.2015 НОВИНИ

Иван Иванов поведе КЕВР

.
Иван Иванов е новият председател на КЕВР
Иван Иванов е новият шеф на КЕВР, а изборът му бе съпроводен със скандал в парламента. БСП напусна пленарна зала, защото не искаха да унижават техните кандидати. Социалистите се опитаха да оттеглят кандидатурите си, за да не унижават хората, защото подозираха, че управляващите предварително са нагласили квотите.
 
Председателят на парламента Цецка Цачева обаче не допусна оттеглянето на кандидатите на БСП, защото процедурата вече е изчерпала времето им.

Иван Иванов, кандидатът на Реформаторския блок, убедително спечели доверието на Народното събрание и оглави КЕВР. Той получи 142 гласа „за”, при само 10 „против” и 5 „въздържал се”.

Страстите по време на обсъждането в Народното събрание взеха връх малко след 13.00 часа, когато червеният депутат Таско Ерменков обяви, че левицата иска да оттегли своите кандидати за членове на КЕВР, а именно - Валентин Терзийски, Димитър Кочков, Еленко Божков, който беше уволнен от КЕВР от служебното правителство на Георги Близнашки, Илиян Илиев, Любомир Денчев и Петър Бояджиев.

Напрежението взе да набира скорост с изказването на депутата от „Атака” Магдалена Ташева. Според нея визията за спасение на енергетиката на Иван Иванов, който беше единствен кандидат за председател на КЕВР, е да се натоварят на 100% американските централи. Произвежданият от тях скъп ток задължително се изкупува от НЕК заради правителството, от което част беше Иванов, заяви Ташева, визирайки кабинетът на Иван Костов.

Как ще спасим престижа на КЕВР, като връщаме в комисията хора, които го сринаха? Регулаторът е предварително превзет от чуждия частен монопол, възмути се Ташева.

Ташева получи светкавичен отговор от парламентарната група на Реформаторския блок. След като имахте кандидат за председател, да бяхте го предложили. Притеснява ви явно, че г-н Иванов ще бъде изразител на обществения интерес, добавиха Реформаторите и припомниха, че точно Иванов беше част от екипа, които показа нередностите по трасето на „Южен поток”.

Възмущение изказаха и Валентин Касабов от „Патриотичния фронт” и Рамадан Аталай от ДПС. Касабов директно се обърна към Ташева с думите: „намалете децибелите”. Изгубихме слух, претърпяхме и морални загуби, добави „патриотът”. Аталай пък заяви, че ако депутатите сами не си осъзнаят отговорността, след като избират пряко състава на КЕВР, няма на кого да се сърдят после.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов не се съгласи с Аталай, че ако техният кандидат Ремзи Осман не влезе в КЕВР, цената на тока ще се промени в посока нагоре. Г-н Осман не е запознат с материята и ще му трябва време, затова е по-добре г-жа Милена Миланова да влезе в състава, категоричен беше Симеонов.

Лютви Местан пък предупреди – да не се окаже, че над две трети от състава са заети от партии от управляващото мнозинство. Имайте чувство за мяра, защото иначе не можете да се сърдите, ако се говори за преяждане с власт, предупреди лидерът на ДПС.

Същевременно независимият депутат Велизар Енчев обяви ясна подкрепа за кандидатите на БСП и БДЦ, съответно Еленко Божков и Боян Боев. Причината – били пратили по времето на Орешарски писмо до Европейската комисия заради американските централи и че договорите с тях били нерегламентирана държавна помощ. И до днес от ЕК не са казали, че е така, като за последно от КЕВР казаха през декември миналата година, че Брюксел е поискал още информация за казуса.

„На всички е ясно, че квотите за КЕВР са разпределени и от мнозинството ще се постигне мнозинство. Комисията вече е разделена”, заяви председателят на БСП Михаил Миков. „Крайният резултат от гласуването ще бъде политически и той ще съответства на сделката в управляващото мнозинство”, отбеляза той. Лидерът на социалистите подчерта, че затова от управляващите не искат дебатът да се предава и по телевизията и посочи, че има опити дискусията да се прехвърля върху лични качества. Той бе категоричен, че местата вече са разпределени и затова, българското общество не вярва на Народното събрание. „Всичко вече е решено. Цялото това губене на време е безсмислено”, заяви Михаил Миков.

Красимир Янков от БСП заяви, че изборът е предварително решен по политически принцип и комисията няма да е независима. Самият факт, че има едно единствено предложение за председател на бъдещата комисия, на който автобиографията му е свързана най-вече с тази парламентарна зала, ясно показва, че всъщност политиците си носят отговорността за бъдещите решения на независимия регулатор. Искам да ви припомня, когато се създава партията на Иван Костов - ДСБ, господин Иванов е заместник-председател на Иван Костов, посочи Янков.

Мартин Димитров от Реформаторския блок защити кандидатурата на Иванов. Ако ставаше въпрос за обикновен политически избор, беше логично най-голямата партия ГЕРБ да си избере техен човек. Виждате, че случаят не е такъв. Гледали сме подходящ човек за този пост - решителен, който е свършил необходимата компетентна работа през годините и който да върви към промяната и реформите, които сме обещали на хората, каза Димитров.

Финансовото оздравяване на Националната електрическа компания (НЕК) ще бъде приоритет на Комисията за енергийно и водно регулиране, заяви пред депутатите Иван Иванов. Начините, по които оздравяването може да се случи според него са на първо място - изкупуване от заводските и топлофикационните централи само на онази част от произведената електроенергия, която е произведена по високоефективен комбиниран способ. Останалата електроенергия трябва да се реализира на свободния пазар.

На второ място - завършване на преговорите с американските централи, постепенно да бъде намалена цената на тези централи. Третата мярка - ограничаване на изкупуваната електроенергия от възобновяемите източници чрез запазване на наложените годишни часови лимити.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5119 |02.04.2015 Христо Иванов бастисва 700 души от министерството . 1| 4802 |02.04.2015 Иванов против повече правомощия за Цацаров . 2| 4616 |01.04.2015 Христо Иванов: Няма да закриваме Агенция по вписванията, ще я развиваме и надграждаме . 7| 5016 |31.03.2015 Министър Иванов с предложение за дисциплинарка срещу Петьо Еврото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads