Реклама / Ads
13| 5899 |07.10.2013 НОВИНИ

Иван Нейков за пенсионната реформа: Спре ли каруцата в калта, на коня не му е по-леко

.
"Когато няма реформа или когато спираш една реформа, няма как да очакваш положителни резултати. Една каруца, ако минава през калта, тя потъва, но ако каруцата спре, на коня няма да му стане по-леко". Това каза в предаването "Лице в лице" бившият социален министър Иван Нейков.
 

"Спирането на пенсионната реформа няма да помогне на никого. Не може да се намерят работни места за младите чрез по-ранно пенсиониране. Българският пенсионер няма как да живее само с пенсията, тя не стига и той отново излиза на пазара на труда. Не може такива мерки да се предприемат без аргументи, само защото е поето предизборно обещание. Трябва да бъдат създадени програми, да се намери решение на въпроса как да бъде използван опитът на възрастните хора. В пенсионната система не можеш да вземаш решения заради утрешния ден, трябва да вземаш решения заради следващите 50 години", добави той. По думите му в момента не се правят експертни разчети, което може да доведе до още по-големи в системата. "Когато вземаш конюнктурни решения в осигурителната система, не можеш да очакваш нищо друго, освен дупка в бюджета", категоричен бе бившият социален министър.

Когато е ставало въпрос за цената на труда у нас, тя е била остатъчна величина. Винаги първо сме гледали да решим останалите проблеми. Дори се рекламираме по света с ниската цена на труда, за да дойдат чуждестранните инвеститори. Това каза пък бившият министър на труда и социалната политика Емилия Масларова.

"В пенсионната система има проблеми в резултат на проблеми в други системи. Ниската цена на труда води до ниски вноски. Липсата на чуждестранни инвеститори и недобре развитата икономика водят до по-ниска заетост. Демографската катастрофа и проблемите в образователната система също рефлектират върху пенсионната система", заяви тя.

"Пенсията се дава за определена възраст и осигурителен принос. Когато има значителен спад на заетостта, няма как да очакваме голям осигурителен принос. Не може при различната продължителност на живота и трудовия стаж, да искаме да догоним водещите страни по стандарт на живот", посочи още Масларова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 68| 5377 |07.10.2013 Борисов: Безскрупулност е гласуването на Иванов в парламента . 3| 4873 |07.10.2013 При 40 водоема има опасност от преливане . 8| 6293 |04.10.2013 Д. Иванов: БСП е зле заради енергийни лобита . 9| 6259 |02.10.2013 Иван Бедров: Германският посланик не каза нищо ново

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads