Реклама / Ads
11| 4437 |14.01.2016 НОВИНИ

Хр. Иванов: Скандалът Янева-Ченалова е шанс за чисти ръце в съдебната система

.
Христо Иванов
Скандалът около СГС започна с искането за изслушване на 17-те съдии. Това е първият зов за реформа от средите на съдиите. Скандалът Ченалова-Янева е шансът ни за чисти ръце в съдебната система, но трябва да се намери някой, който да го провери. Именно заради такива случаи България ще бъде под мониторинг на ЕС. Това каза бившият правосъден министър пред BTV.
 
Съдебната реформа ще се случи тогава, когато на никой във ВСС не му идва на ум да пише смс-и на премиера. Конституционната криза, на която сме свидетели поставя под съмнение всичко, което се случи днес.  Поставя под съмнение цялата съдебна система. Това е краят на проверката срещу Ченалова и Янева и по-точно дали има злоупотреби в СГС,  заяви Иванов.

 „След това идва нежеланието на главния прокурор да се проверят записите, въпреки, че не всички възможности за търсене на информация са изчерпани. Накрая идва историята с смс-а. Когато член на ВСС пише смс-и на върховния представител на властта, това поставя под съмнение цялата съдебна система. Проверката на записите беше заметена по позорен начин“, посочи Иванов.

 Според него незабавно трябва да се установи кой е този човек, който е изпратил смс-а, както и с какъв мотив той изпраща този смс на председателя на ВСС. „Това показва опит за натиск и то във време, в което трябва да се реши за разговорите между двете съдийки. Оформянето на тази корупционна пирамида в СГС трябва да се разчисти. Това опорочава цялата съдебна власт. Ако ти си висш представител на съдебната власт и пишеш смс-и на премиера, ти потъпкваш върховенството на закона. Този човек трябва да напусне съдебната система и да понесе отговорността си, няма път назад“, категоричен е Иванов. „Ако във висшия ешелон на българските власти са се договорили, че законите за тях не важат, кой ще има доверие на резултатите от проверката“, пита се бившият правосъден министър.

По думите му това действия ще доведе до срив на доверието в съдебната ни система. Освен това изготвената експертиза на разговорите между двете съдийки поставя много въпроси. „Имаме Ченалова, която потвърждава фактологията и Янева, която не отрича да е имало подобни разговори. Това, че експертизата казва, че записът е наслагван не означава, че тези неща не са казани. Мен ме обвиняват, че съм превърнал г-жа Ченалова в знаме на реформата, но аз не я познавам.  В България съществува една чудовищна пропагандна машина, която манипулира общественото мнение и е ръководена от г-н Пеевски. Единственото нещо, което аз директно съм направил по отношение на нея, беше предложеното от мен дисциплинарно наказание и уволнение. Хората, които тиражират лъжи, ще си понесе съдебната отговорност“, закани се Христо Иванов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4191 |13.01.2016 Нищо ново! Етичната комисия спря проверката на записите „Янева-Ченалова” . 6| 4799 |12.01.2016 Акад. Петър Иванов: Първи сме в света по смъртност . 6| 4737 |16.12.2015 Хр. Иванов: Нека никой да не иска и да няма свой "Филчев" . 35| 6765 |13.12.2015 Христо Иванов: За какво му е на Цацаров безконтролна власт?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads