Реклама / Ads
4| 4879 |16.09.2015 НОВИНИ

Иво Христов: EС може да се разпадне заради бежанската криза

.
Европа вече представлява един сплит от договорни отношения, който по-скоро пречи на изработването на решения, отколкото помага. Не сме сигурни доколко въобще Европа все още съществува, предвид това, че решения, които се вземат едностранно, се денонсират от различни страни, а по основната тема не може да се постигне консенсус.
 

Това каза  журналистът Иво Христов по БНР относно липсата на разбирателство между страните от ЕС по отношение на въвеждането на квоти за мигранти от Близкия изток. Той направи паралел със СССР преди разпадането му, където също решенията на Горбачов са се предавали надолу в много преиначен вид.

 

В момента Европа представлява горе-долу същото и аз не изключвам, че Европа може и да не надживее тази криза и да се разпадне или да приеме някаква друга форма в рамките на година-две..

 

Журналистът изтъкна, че докато Германия е демонстрирала съпричастност към бежанците, е получавала адмирации от България, но не получава критики, когато въвежда строги мерки за контрол.

 

Либералната мисъл, която е матрицата на мислене на цяла Европа през последните 25 години, търпи пълен крах, тъй като е тя е отказ от трезвомислие, категоричен е Христов.

 

В Сирия има от една страна, Башар Асад и остатъци от светска държава, а от друга – „Ислямска държава“ и арабски кланове, групирани около подразделенията на „Ал Нусра“, коментира той подкрепата на Русия за властта в Сирия:

 

На този кървав мач между тези две страни, либералната мисъл казва: „ние сме за рефера, за доброто, за хубавото“, което го няма на терена. То не съществува. Ако има някакъв последен рубеж срещу ислямизма, това - дали се харесва или не - е действително вече много окървавения режим на Башар Асад, но няма друг.

 

СнимкаВ Алепо и частите на Сирия, които не се контролират от режима на Асад има десетки ислямистки организациии с различни спонсори, заяви Елена Йончева. Тя припомни и предложението за филтрационни лагери за мигрантите на територията на Източна Европа. Тя изтъкна, че в предложените квоти не са оценени демографските проблеми на страните, нито етнорелигиозните ситуации в тях:

 

Ако като цяло в страните от ЕС средно мюсюлманското население е 4%, то в България е 10%.  Така че не може чисто условно да се налага някакъв квотен принцип без да се отчитат тези реалности.

 

Умерената опозиция в Сирия не крие, че разбирането ѝ за демокрация е установяване на религиозна форма на управление, допълни Йончева. В ЕС започва дебат за създаване на общ фронт, заедно с Русия, срещу „Ислямска държава“ в Сирия изтъкна тя.

 

Йончева намира за неоснователни притесненията, че заедно с бежанците в ЕС могат да влязат и много инфилтрирани членове на „Ислямска държава“. Те разполагат с пари и могат да си осигурят документи, както и да платят за сигурно пътуване, изтъкна тя. Повечето атентатори в Европа досега са мигранти второ или дори трето поколение, представители на средната класа, допълни Йончева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6103 |16.09.2015 Томислав Дончев: Може да има "Южен поток 2" . 7| 5338 |14.09.2015 Френският посланик: Проблемът на Сирия не може да бъде решен с Асад . 23| 5179 |08.09.2015 Ненчев: Руските самолети може да са били с оръжие . 0| 4302 |05.09.2015 Гръцка легенда: Бербатов може да бележи и с нос, и с ухо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads