Реклама / Ads
5| 5220 |02.06.2011 НОВИНИ

Изборният кодекс скара опозиция и управляващи

.
Районните кметовe вече няма да бъдат избирани, а ще назначавани. Те ще се предлагат от общинския кмет и ще се избират от общинския съвет. Тази промяна в Изборния кодекс прие парламентът на второ четене единствено с подкрепета на ГЕРБ и "Атака".
 

Мнозинството защити промяната като посочи, че по този начин ще се подобри управлението на големите градове.

Синята коалиция, ДПС и БСП разкритикуваха тази промяна, определяйки я като недемократична, оприличавайки я с "политически пазарлък".

"Ето простата сметка, която вие си правите - защо да не им дадем възможност да избират. Какво по-хубаво от това да бъдат избирани и по-лошо да бъдат назначавани, спускани с парашут", обърна се Любен Корнезов от БСП.

Павел Шопов от "Атака" репликира с думите: "Задавате въпроса кое е по-добре, за кой - за БКП и БСП, г-н Корнезов. Това е целият зор”.

"Защо "Атака" подкрепя в тази насока ГЕРБ. Защото, ако пряко се избират районните кметове, "Атака" няма да има нито един. А сега, подмазвайки се на ГЕРБ, те смятат, че ще се договорят да им назначат някой и друг районен кмет", заяви още Корнезов по време на дискусията.

"Когато управляваш един град, трябва да го управляваш в екип. Кое е по-добро за градовете и кое е по-добро за хората? Дали да има екипност и когато един град се управлява, да се управлява от единна политика, или да се получават различни, както виждате София по принцип има, според мен, равностойно отношение към всички кметове, но не бих казал, че в другите градове е така", заяви Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

"Начинът, по който ни се предлага да бъдат избирани районните кметове през Общинския съвет, е политически пазарлък, а не избор на хората. Това е лош пример, което сега правите. Издава страх за ГЕРБ какво ще се случи на изборите. Затова не го правете", призова от трибуната Екатерина Михайлова от Синята коалиция.

"Ние от ДПС, без да имаме кой знае какви интереси към този проблем, винаги сме отстоявали принципната позиция, че трябва да се разширява и задълбочава демократизма и демократичното начало, представителността в местната власт", изрази позицията на Движението за права и свободи и депутатът Четин Казак.

Депутатите решиха още да се въведе изискване за 6-месечна уседналост за следващите местни избори. Преди месец Конституционният съд отмени 12-месечната уседналост, предвидена в закона за следващи местни избори, но не и за тези през есента. Препоръката беше тя да не надвишава 6 месеца. В преходните и заключителните разпоредби на кодекса, за които опозицията не беше сезирала съда и той не се е произнесъл, се уреждат изборите през тази година, а там са предвидени 10 месеца уседналост. Депутатите все още не са разгледали текста, който засяга срока за изборите наесен.

Решено беше още да се възстановява депозитът при получени 1% от действителните гласове, а не при 2 на сто.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 4946 |01.06.2011 ГЕРБ набеди опозицията в комбина с Първанов . 10| 5726 |19.05.2011 Бойко не се интересува от провалената опозиция, започва чистка в МЗХ . 2| 4766 |13.05.2011 Изборният кодекс под въпрос до юни . 6| 5043 |11.05.2011 Критики на опозицията вбесиха Трайков в НС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads