Реклама / Ads
5| 5245 |05.12.2011 НОВИНИ

Е.ОН излиза от България

.
Ангел Семерджиев
Не приемам обвиненията, че ценовата политика на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е причина за оттеглянето на Е.ОН от България.
 

 

Това заяви председателят на регулатора Ангел Семерджиев пред БНР в понеделник дни, след като приключи продажба на мажоритарния пакет от електроразпределителната мрежа на Е.ОН в Североизточна България на чешката "Енерго-Про".

 

Сделката за 133 млн. евро е за 59 на сто от мрежата. 33 на сто от останалите дялове са собственост на държавата, а 8 процента – на Европейската банка за възстановяване и развитие. За намерението на германската компания да продаде бизнеса си в България се коментира от лятото, като сред причините е и постоянният натиск върху ръста на цените на тока, оказван от ДКЕВР чрез орязване на инвестициите в мрежата. В допълнение компанията майка в Дюселдорф има финансови проблеми, част от които и заради решението на правителството на Германия да се откаже от ядрената енергетика.

 

"Начинът за регулиране на Е.ОН не е по-различен от този за останалите електроразпределителни дружества", коментира Семерджиев. По думите му тонът на разговорите с немската компания винаги е бил добронамерен и нормален. "Регулирането на цените е в условията на криза и е еднакво за всички, регулаторният режим следва евродирективите", посочи Семерджиев. "Друг е въпросът, ако Е.ОН са очаквали друго отношение", допълни той.

 

По повод коментарите, че на новия собственик на мрежата в Североизточна България липсва опит в разпределянето на електроенергия, Семерджиев каза, че опитът е въпрос на управлявани активи и мениджмънт. Той посочи, че "Енерго-Про" има разпределителна мрежа в Грузия.

 

По думите му клиентите в Североизточна България не би трябвало да усетят смяната на собствеността на активите. Чисто технически "Енерго-Про" след одобрението на сделката от Комисията за защита на конкуренцията и прехвърлянето на акциите ще смени името на компанията "Е.ОН България" и ще трябва да поиска смяна на лицензията за работа.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5004 |05.12.2011 Или спасяваме БДЖ, или България остава без железница . 2| 6450 |30.11.2011 България с нова стратегия за участие в НАТО . 6| 6655 |30.11.2011 Невиждана суша: България пламна на 6 места . 27| 5605 |28.11.2011 И полицаите излизат на протест на 30 ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads