Реклама / Ads
19| 5639 |22.03.2011 НОВИНИ

Изпитват АМ"Тракия" по искане на БСП

.
Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е сезирана и е възложила на лаборатория да проведе изпитването на материалите, които вече са вложени в строежа на магистрала „Тракия”.
 

Проверката е следствие от твърденията на БСП, че участъкът се изгражда в абсолютно нарушение на приетите в Европейския съюз норми.

Опозицията обвини управляващите, че "гради магистралите си върху пепел".

Според заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Георги Прегьов всичко това звучи нереалистично.

Той цитира и писмените становища от кореспонденцията между МРРБ, ректора на УАСГ и Агенция "Пътна инфраструктура":

"Доставените материали са с естествен генезис, но с антропогенни включвания – материали като парчета от тухли”, „Пробите може да са взети от силно замърсени участъци”, „Няма основание да се твърди, че материалите ще предизвикат деформация, ако бъдат вградени”.

"Политиците нямат място в експертните оценки. Ако се установят отклонения от техническата спецификация, тогава съответните лица, които носят отговорност за влагането на качествени материали в строежите, биха понесли своята отговорност. Тя е ясно дефинирана, като по силата на закона и договорите АПИ играе ролята на възложител и не носи отговорност за качеството на вложените материали, още по-малко такава отговорност трябва да се търси от министъра на регионалното развитие", смята Прегьов.

За да гарантираме пълната прозрачност и обективност, когато се вземат пробите на място и когато се изпитват в лабораторни условия, ще помолим да присъстват представите на строителя, възложителя, на строителния контрол, на опозицията, на медиите, така че да демонстрираме, че компромиси с качеството няма да правим.

Ако има пропуски в качеството на материалите – по Закона за устройство на територията всеки ще си понесе отговорността, заяви Прегьов. Ако качеството обаче е такова, каквото трябва да бъде, ще се иска извинение от тези, които твърдят обратното.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5347 |21.06.2010 СГС отхвърли искане на Брендо за връщане на обвинителения акт в прокуратурата . 0| 4943 |06.05.2010 ЕК ни отхвърли искане за ТЕЦ-ове . 6| 8304 |15.03.2010 ДПС наказва кмета на Рибново за ръкостискане с Яне Янев . 11| 4964 |15.07.2008 Царската партия първа внася искане за провеждане на референдум у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads