Реклама / Ads
Frognews
0| 4187 |06.05.2010

ЕК ни отхвърли искане за ТЕЦ-ове

.
Европейската комисия отхвърли искането на България за отлагане с още две години на срока за влизане в сила на екологичните изисквания спрямо пет топлоелектрическите централи.

Решението на комисията е от 4 май, но е публикувано в официалния вестник на Европейския съюз днес, съобщава БГНЕС. Практика е решенията да влизат в сила на следващия ден след публикуването им във официалния вестник на ЕС. С писмо от 31 декември България поиска Европейската комисия да отложи с още две години срока за влизане в сила на екоизискванията спрямо ТЕЦ-овете и така той да стане 31 декември 2014 година. Този срок е необходим, за да могат петте топлоелектрически централи - ТЕЦ “Бобов дол”, “Брикел” ЕАД, “Марица 3” ЕАД, ТЕЦ “Република и ТЕЦ “Сливен” да изградят необходимите съоръжения, съгласно екологичните изисквания. Исканията са направени съгласно  Договора ни за присъединяване в ЕС където се предвижда, в случай на влошена икономическа ситуация, да се даде възможност за предоговаряне на някои от подписаните споразумения. Българските власти обосновават своето искане с икономическите затруднения, които са довели до съществено забавяне на инвестициите, необходими за модернизиране или замяна на съответните инсталации.

Следователно инсталациите не биха могли да отговарят на изискванията на Директивата за ограничаване на емисиите на определени замърсители във въздуха, изпускани от големи горивни инсталации от 2001 година и тяхната експлоатация ще трябва да бъде преустановена. Съгласно искането, отправено от България, затварянето на инсталациите би застрашило електро- и топлоподаването в югоизточния и югозападния регион на България. То би довело и до затваряне на близките мини, чиято експлоатация зависи от потреблението на въглища за горивните инсталации. Комисията, обаче, счита, че предполагаемите затруднения на България не произтичат от правилата на ЕС за вътрешния пазар, а са свързани със спазването на законодателството на ЕС в областта на околната среда. Това не са краткосрочни затруднения, възникнали през трите години след присъединяването на България към ЕС. Те са съществували към момента на съставяне на Акта за присъединяване и за това искането на България не попада в приложното поле на член 36 от Акта за присъединяване и следва да бъде отхвърлено като недопустимо.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. ДПС наказва кмета на Рибново за ръкостискане с Яне Янев 6| 7286 |15.03.2010 . Цонев отхвърли тезата за криза във ВСС 1| 4750 |30.10.2009 . Мнозинството отхвърли доклада на Еюп 0| 4314 |22.10.2009 . Граждански вот над 98 на сто отхвърли „Бургас-Александрополис” 11| 4218 |16.05.2009

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ