Реклама / Ads
4| 5609 |03.01.2014 НОВИНИ

Изследване: Най-трудно се живее в Сливен, Разград и Силистра

.
В България най-трудно се живее в областите Сливен, Разград и Силистра. Това сочи изследване на Института за пазарна икономика. То показва още, че Северна България се възстановява от кризата значително по-бавно и по-мъчително отколкото Южна.
 

Икономистите установяват, че вместо да намалява пропастта между стандарта на живот в различните региони, тя се увеличава. София остава недостижима за всички останали области. Сравнително добри, макар и с недобри очаквания за бъдещето, са икономическите показатели на Варна, Бургас, Пловдив, Русе и Благоевград. Демографската криза в България продължава, а населението от 2010 година насам неизменно намалява в цялата страна, констатира още изследването.


Населението намалява – тъжният извод и на икономистите, и на националната статистика. Според информационната система на ражданията на здравното министерство, за трите дни на новата година в областите Шумен, Смолян и Видин не се е родило нито едно дете. Малко оптимизъм от икономистите: повечето региони в страната все пак се възстановяват от кризата, макар и мъчително. Най-много хора търсят работа в София, Пловдив, Стара Загора и Шумен заради добре работещия бизнес в тези региони. Столицата остава недостижима, отчитат експертните анализи.

 

Раждат се малко деца – един от изводите на Института за пазарна икономика за страната. През последните три години обаче тази тенденция най-сериозно се усеща в Сливен, Разград и Силистра.

 

“Там доходите са едни от най-ниските. Те, за съжаление се отличават и с едни от най-негативните показатели и по отношение на представянето на своите ученици”, казават пред БНТ от Института за пазарна икономика.

 

Въпреки че Варна още е сред добре развитите области, тя за първи път остава на трето място по добър стандарт и вече не привлича толкова хора, които искат да работят там.

 

Оцеляването кара една пета от българите да отидат в друга област, за да се лекуват, защото в техния регион специалисти няма. А около 20 на сто признават, че плащат под масата за здраве.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 8681 |03.01.2014 С българска йога живеем 180 години . 3| 6433 |17.12.2013 Ликуй народе! Най-трудното минало! . 62| 9437 |06.12.2013 Божидар Данев пред „Фрог нюз”: Преживеем ли зимата, икономиката ни има шанс . 20| 7118 |23.11.2013 Расате към Каролев: Не знам за плоския данък, но живеем все по-зле

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads