Реклама / Ads
5| 4099 |17.12.2014 НОВИНИ

Жаблянов се обяви за стимулиране на учителите

.
Валери Жаблянов
„Нашият Законопроект за просветата, който вече внесохме в НС цели да бъдат стимулирани учителите и да постанови равенство за българските деца”. Това заяви пред медиите в НС народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов.
 
Той посочи като основен фактор запазването на системата на народната просвета и понятието „народна просвета”. По думите му именно тази система е гарантирала равен достъп на всички български ученици до качествено образование, независимо от техните материални възможности и техният етнически и религиозен статус. „Ключов елемент в нашия закон е държавните училища и общинските училища да се финансират изключително от държавния бюджет и общинските бюджети”, обясни Жаблянов. Според него в сегашната ситуация на финансови трудности е вредно и неприемливо за българската образователна система, частните училища да получават държавно финансиране.  

Валери Жаблянов посочи като цел на законопроекта и запазването на светското образование в България. По негово мнение в условията на динамична мултикултурна среда- то е основното, което може да гарантира спокойствието и гражданската интеграция на всички социални, етнически и обществени слоеве в България.  „Искаме да покажем на българските ученици и техните родители, че независимо в кое училище учат децата - условията при които ще се образоват, финансирането, което ще получават и учебниците, които ще имат- ще ги поставят в равни условия за кандидатстване за висше образование в страната и чужбина”, категоричен бе той. Депутатът от левицата заяви, че се предлага и въвеждането на един учебник по предмет за всички курсове на образованието, защото учебното съдържание трябва да създава възможности на всички български ученици  за грамотност и квалификация за работа не само в националното стопанство, но и в чужбина.


„Трябва да съществува връзка между квалификацията, подготовката на учениците и пазара на труда.  Ние се опитваме да я постигнем с нашия закон. Предприемачеството търси тази връзка от години, но не я намира”, каза още Жаблянов. По думите му чрез професионалното образование и дуалната система средните специалисти, които са подготвени в България ще имат връзка с пазара на труда.


Жаблянов подчерта, че въвеждането на частното образование не е панацея към преодоляване на неграмотността и към отпадането от училище. Той смята, че има риск дори да се задълбочи отпадането от училище не само на единици, а на цели социални групи. „Имаме за цел с този законопроект не само да се гарантира равенство, но и качество  на образованието”, категоричен бе Жаблянов. Той подчерта, че в момента една голяма част от децата на България са обречени да не получат качествено образование заради материалния статус на родителите си.
Валери Жаблянов заяви, че БСП осъзнава ролята на българското учителство за осъществяването на образователна реформа, защото то е гръбнакът на тази система. „Поради тази причина предвиждаме създаването на национален институт с държавно финансиране, който да се занимава с квалификацията на българските учители”, заяви Валери Жаблянов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4069 |10.12.2014 БДЖ обяви предварителната продажба на билети за Коледа и Нова година . 0| 3962 |09.12.2014 Обявиха бедствено положение в община Съединение . 13| 4156 |08.12.2014 За „балканско мракобесие" обяви Местан договорката за турските новини . 5| 4052 |04.12.2014 БНТ и БНР се обявиха срещу Слави Бинев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads