Реклама / Ads
1| 12761 |05.08.2008 НОВИНИ

Жизненият стандарт – най-болната тема за обществото ни

.
539 сигнали и предложения на граждани и организации са постъпили в приемната на Народното събрание през последната му сесия от 7 май до 31 юли 2008 г. Това сочи справка, изготвена от администрацията на парламента.
 

По 113 от тях са възложени проверки на съответните компетентни институции, на 109 е отговорено директно, а 187 са предоставени за становище или за сведение на различни постоянни парламентарни комисии. От приемната на НС уточняват, че без движение са останали 130 писма. Това са анонимни сигнали, повторни жалби по проблем, който вече е разглеждан и гражданинът е получил отговор от компетентния орган, копие от жалби до други органи, които са изпратени до парламента само за сведение.

Според експертите най-много реакции от страна на граждани и неправителствени организации са предизвикали законопроектите за нов Семеен кодекс и за управление на етажната собственост, който вече е приет на първо четене. От парламентарната приемна определят като особено остра реакцията на гражданите срещу предложението за изменение на чл. 16, ал. 4 от Закона за народната просвета, който предвиждаше да отпадне държавното изискване за владеене на книжовния български език. В резултат на гражданската активност и оживената дискусия в пленарната зала, предложението бе отхвърлено от депутатите. В приемната са постъпили и много писма срещу въвеждането на задължително училищно обучение от 6-годишна възраст и срещу закриването на училища в малки населени места.

С наближаването на парламентарните избори през следващата година, все повече граждани и НПО-та настояват за разработване и приемане на нов Избирателен кодекс, за актуализиране на избирателните списъци и за по-строги санкции за купуването на гласове. Това са изводите от получените писма и сигнали по темата.

karutza_bg.jpg

През изминалата сесия активни са били и фармацевтичните организации с настояването за промени в Закона за аптеките и лекарствата в хуманната медицина. В приемната на НС са получени още предложения по Закона за концесиите, Закона за българското Черноморско крайбрежие, Закона за лова и опазване на дивеча, Закона за уреждане на жилищните въпроси на граждани с многогодишни жилищноспестовни влогове, Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, Закона за допитване до народа и други. Имало и десетки писма във връзка с кризата на МК „Кремиковци". Профсъюзни организации, работници и служители на комбината са настоявали парламентът да съдейства държавата да поеме ангажимент за запазването и финансовото укрепване на дружеството.

Друга гореща тема за обществото са били и екологичните проблеми. Постъпили са редица сигнали за замърсяване на въздуха от промишлени предприятия, за изсичане на гори и за строителство на територията на природни паркове или озеленени междублокови пространства.

jivot.jpg  снимки Вяра Йовева

Анализът на експертите от приемната сочи, че и през тази парламентарна сесия обществото е било най-чувствително към проблемите, които засягат жизнения стандарт. Освен предложения за законодателни промени, много граждани са изразили мнения за размера, индексирането и преизчисляването на пенсиите, за новите цени на горивата, електроенергията и топлинната енергия, за цените на хранителните стоки, за размера и условията за отпускане на социални помощи. Работата на ТЕЛК и НЕЛК, както и достъпът до качествено здравеопазване и лечение са също сред темите, които най-силно вълнуват гражданите, сочат данните от парламентарната приемна. Оттам уточняват, че се наблюдава и повишена нетърпимост към пропуски в работата на служители от съдебната система, правоохранителните органи и органите на централната и местната изпълнителна власт.

kozichki.jpg

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5753 |20.02.2008 Важно: акредитираме лабораториите у нас по международните стандарти! . 0| 5599 |28.06.2007 Какъвто ни е стандартът на живот, такива са и заплатите на евродепутатите ни . 0| 5821 |03.04.2007 Българите се топят, стандартът им е нисък . 0| 6215 |12.04.2007 Нестандартен поглед върху „експеримента Ирак” в новия брой на сп. „Изток-Запад”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads