Реклама / Ads
10| 5655 |11.04.2024 НОВИНИ

Журналистът Огнян Стефанов: Военната доктрина на Путин по смразяващ начин съвпада с тази на Хитлер от 33 г.

.
Журналистът и създател на "ФрогНюз" Огнян Стефанов Източник: Стопкадър: Телевизия Евроком
"Военната доктрина на Путин, която е приета 2-3 месеца преди да започне агресията срещу Украйна, по един много странен и смразяващ начин съвпада с доктрината на Хитлер от 1933 г. От 1933 г. Хитлер започва да излъчва какво величие ще достигне Третият райх - върхът на това нещо ще се види в 36 г. Малцина тогава обаче се знаели, че Хитлер разпорежда германските спортисти да спечелят повече от половината медали на Олимпиадата. Не виждаме ли същите болни амбиции и сега? Путин не е сам, той е обграден от същите хора, от които е бил обграден Хитлер и Сталин."
 

Това заяви журналистът и създател на сайта ФрогНюз Огнян Стефанов в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" по телевизия Евроком във връзка с новата си книга "Путин, войната и ние", която беше представена на 04.04. 2024 г.

 

"Заглавието звучи като заглавие на хроника или журналистическо проучване. По същия начин в началото войната звучеше като "специална военна операция'. Локалните войни не могат да се сравнят като мащаб със сегашната военна агресия. Русия претендира за право да демонтира световния ред, който не й харесва, на негово място да монтира руския мир", посочи Стефанов.





Запитан защо подзаглавието на книгата е "Апокалипсисът - ужасни факти от Русия, Украйна и България", журналистът обясни:

 

"От Евангелието на Йоан Апокалипсисът е описван като прелюдия към края на света. Като са избрани по гениален начин образите, които олицетворят този Апокалипсис - Четиримата конници - над 100 от великите художници са се спирали на тази тема, толкова е била впечатляваща. Тези конници олицетворяват злините, които се случват на човечеството. Първият конник олицетворява епидемиите. Вторият конник олицетворява войната и разрушенията, изправянето на народите един срещу друг, братоубийствени войни и т.н.", каза още той.

 

Стефанов изтъкна, че при написването на книгата си не е търсил какъв ще бъде ефектът у читателя.





"Аз вярвам, че никой автор, дори на най-кратки журналистически форми, не търси как ще го харесват или няма да го харесват читателите, а всъщност предава това, което го е развълнувало. Самият аз, при писането на тази творба, бях изправен пред много смесени чувства, много емоции. Аз съм учил в Лвов, най-западният град, на 60 км. от Полша. Бил съм и в Московския държавен университет - мога да правя някакви съпоставки. Влияел съм се от литература, изкуства. Върху мен са влияели преподаватели, писатели, поети. Тези смесени чувства някак си се предават, не съм търсил специален ефект", посочи журналистът.

 

Запитан как би реагирал ако чуе упрека, че това е конюнктурна книга, Стефанов отговори, че споделя мнението на Чърчил, че човек се променя всеки ден.

 

Изследователят завърши с обобщението, че войната е апотеоз на варварщината и насилието.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3305 |11.04.2024 Шефът на МААЕ: Нападенията с дронове срещу държаната от Русия Запорожка АЕЦ в Украйна трябва да спрат! . 0| 2417 |11.04.2024 Гришо отпадна на 1/8-финал на Мастърс турнира в Монте Карло. Първата ни ракета загуби от датчанина Руне . 19| 2659 |11.04.2024 "Галъп": Ако изборите за НС бяха в началото на април, разликата между ГЕРБ и ПП-ДБ е около 10% . 2| 2439 |11.04.2024 Зеленски: Започнали сме да произвеждаме системи за ПВО, но това отнема време, през което губим хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads