Реклама / Ads
15| 5028 |02.01.2024 НОВИНИ

Кабинетът бори дезинформацията: "България се е съгласила да приеме 6000 сирийци и афганистанци" е фалшива новина

.
"Борбата с дезинформацията ще бъде важна задача на правителството тази година", заявиха от Министерския съвет. Изпълнителната власт определи като фалшива новина твърденията, че "България се е съгласила да приеме 6000 сирийци и афганистанци в сделка по нови условия на Австрия за вдигане на ветото за Шенген".
 

"Успехът на България с присъединяването към Шенгенското пространство, първо по въздух и вода, дойде в среда на мащабна дезинформация от страни, които искат да отклонят държавата ни от европейския ѝ път и от високия стандарт на живот за хората у нас. Как? С обичайния метод да всяват страх и омраза чрез фалшиви новини", пишат от Министерсия съвет в публикация във Facebook, посветена на борбата с дезинформацията.





По дефиниция дезинформацията е доказано невярна или подвеждаща информация, която се създава и разпространява с цел да се извлече изгода в полза на разпространяващия невярната информация или на поръчителя на разпространението ѝ. Ключов е елементът на умисъл в разпространението - не се има предвид общественият интерес, а единствено интересът на този, който поръчва или разпространява невярното съдържание. Дезинформацията по дефиниция нанася обществена вреда чрез заблуждаването, което седи в същността ѝ. 


"Фалшивата новина: България се е съгласила да приеме 6000 сирийци и афганистанци в сделка по нови условия на Австрия за вдигане на ветото за Шенген. Фактите: Няма нови условия, свързани с броя на мигрантите от Сирия и Афганистан, които България ще регистрира като държава членка на Шенген. Страната ни ще продължи, както и досега, да прилага Регламента Дъблин, подписан преди 10 години", категоричени са от МС.

 

"България няма и не може да приеме лица, за които не е отговорна. Няма абсолютно никакво място за притеснение. Всичко е в рамките на обичайния прием за последните няколко години", увери по-рано днес министърът на вътрешните работи Калин Стоянов






"Ето какви са резултатите от спазването на регламента през 2023 година според данните на Държавна агенция за бежанците при Министерския съвет:


- Заявените входящи трансфери от Австрия към България са 193, като реално осъществените от тях са 113.
- Общо 55 от осъществените трансфери от Австрия към България са прехвърлени чрез организирани 11 чартърни полета.
-Разпределението на прехвърлените лица през 2023 г. по националности е както следва: Сирия (69), Афганистан (24), Мароко (17), без гражданство (1), Иран (1), Турция (1)", информират от изпълнителната власт. 


"Борбата с дезинформацията ще бъде важна задача на правителството тази година. Добрата новина е, че по пътя към пълната интеграция на България в Европа фактите обезоръжават фалшивите новини и пропагандата", посочват още от МС.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9257 |02.01.2024 Важна информация за новите ваучери за храна . 2| 3679 |02.01.2024 Ким Чен Ун плаши с пълното унищожение на Южна Корея и САЩ, ако започне военна конфронтация . 0| 5690 |02.01.2024 Самолет с пътници на борда избухна в пламъци на летище в Япония /обновена/ . 1| 3654 |02.01.2024 Хванаха 28 нелегални мигранти на "Ботевградско шосе" в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads