Реклама / Ads
Frognews
11| 6118 |07.10.2009

Кабинетът "Станишев" харчел като за световно

.
4050 лв. за билет от София до Париж; плащане на външни фирми без договори; съветник на експремиера заработвал като секретарка; 2343 лева дневно за гости на “Дондуков” 1 и пр. са само част от разсипията на кабинета "Станишев".

Страшна разсипия на държавни пари от администрацията на експремиера Сергей Станишев е установила втората ревизия на Сметната палата, описва в днешния си брой вестник Дневен Труд. Новата проверка откри фрапиращи случаи - министри на екзотични пътувания, авансови плащания за неясни услуги, консултантски договори за дублиращи се дейности. Като правило администрацията не си е търсила неустойки за забавени договори.

4050 лв. за билет от София до Париж

Рекордната сума от 4050 лева са плащани от Министерския съвет за един самолетен билет от София до Париж. Това става ясно от одита на Сметната палата. Цените на билетите до едни и същи дестинации, купувани за администрацията, са различни и силно варират. Тричасовият полет София - Париж струва от 998 лева до 4050 лева.
Одиторите са установили, че при дестинацията София - Брюксел цената варира от 495 лв. до 3529 лева. За София - Сеул са купувани билети на стойност от 13 933 до 16 973 лв., а пътят до Виена, който е около час, струва на администрацията на бившето правителство от 1218 до 2023 лв.
Общо 990 164 лева са отчетените пари за командировки на кабинета “Станишев” от началото на 2008 година до 31.07.2009 г., научи още “Труд”. Така около 60% от парите за пътувания зад граница, изхарчени общо от администрацията на Министерски съвет, се падат именно на министрите.
Одиторите са констатирали, че част от парите са за скъпи и екзотични командировки. Така например социалната министърка Емилия Масларова е похарчила 11 960 лв. за 8 дни във Виетнам, 9711 лева за 7 дни в Чили и 18 150 лв. за 4 дни в Корея. Вицепремиерката и министър на извънредните ситуации Емел Етем е била за 6 дни в Монако. Пътуването й е струвало 7681 лева. Нейният колега и икономически министър Петър Димитров е струвал на данъкоплатците 11 348 лева при 4-дневния си престой в Бразилия. Правосъдната министърка Миглена Тачева пък прекарала 8 дни на остров Бали срещу 8334 лева, като обяснението беше, че е била гост на антикорупционен форум на ООН.
Вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев е предприел 7-дневно пътуване до Китай, което е струвало 7344 лева.

Плащали на външни фирми без договори

Обичайна практика на администрацията на Сергей Станишев е била да се плаща за доставки след приключването на договорите за това.
Така например за периода от януари до май миналата година, след договор с “Мобилтел”, който е приключил на 31 декември 2007 г., са изплатени разходи за далекосъобщителни услуги за 40 771 лева. Подобен е случаят с “Петрол”. На фирмата са преведени 13 258 лева за доставка на гориво два месеца след приключването на договора, става ясно от констатациите на одитния екип.
Въз основа на подобни случаи от Сметната палата смятат, че бюджетните средства са се харчили без правно основание за това, преди да се сключат нови договори.
По-фрапантни са случаите с авансови плащания за доставки, при които договорите не са приключили в срок. Въпреки това обаче Министерският съвет не е начислявал неустойки. В края на миналата година администрацията е превела аванси за 37,454 милиона лева. До 31 юли тази година са авансирани договори за още 9,837 милиона лева. Като дръпнали чертата, одиторите установили, че в края на декември миналата година предоставените аванси на доставчици са по 105 договора. Не са приключили в срок или не са приети изпълнени работи по 26 договора, които са общо за 26,208 милиона лева, което е 70 на сто от преведените вече аванси. Това продължава и през тази година. Според констатациите към 31.07.2009 г. от посочените 26 остават неприключени 17 договора, по които са платени 6,784 милиона лева.

Разходите скочили с 54%

Разходите на Министерски съвет са били с 54 на сто повече от планираните в бюджета на институцията за миналата година. Това са установили експертите на Сметната палата. Според тях определените със Закона за бюджета разходи са нереални и затова се е наложило те да бъдат прекроявани няколко пъти.
Така от януари до декември 2008 година бюджетът на правителствената администрация е прекрояван 53 пъти, като само в последния месец промените са били 16. Така се оказало, че фактическите разходи са били за 74,3 милиона лева при първоначално предвидени 48,1 милиона. Дописването на сметките продължава и през тази година. Само от януари до юни са извършени 16 промени в бюджета на МС, от които седем в последния месец.
Не са спазени сроковете, в които в Министерството на финансите е трябвало да бъдат внесени годишните приходи, разходи и субсидии, разделени по месеци, показала проверката на Сметната палата. Експертите смятат, че не са оценени рисковете от загуба на бюджетни средства.

Съветник на експремиера заработвал като секретарка

Средномесечните доходи на някои служители в МС не падат под 2500-3500 лв., въпреки че заплатите им са по 1000-1500 лв., става ясно от доклада на Сметната палата.
Така например Цвета Каменова, шеф на дирекция “Икономическа политика”, си е докарвала средно по 3618 лв. месечно възнаграждениe през 2008 г. и по 3624 лв. през т.г. Въпреки че е на заплата в МС, ведомството е сключило с нея граждански договор по Оперативна програма “Административен капацитет”. По него тя е разработвала правила за допустимост на разходите по програмата и е получила 7500 лв. Сходни граждански договори са сключвани с още четирима служители на МС, за което всеки от тях е получил между 4000 и 9000 лв. Така служителката Снежана Миликина например е получила 9000 лв. по програмата, а месечният й доход е бил средно 3867 лв. през т.г.
Одиторите са констатирали също, че на персонала на МС през 2008 г. са изплатени общо над 700 000 лв. допълнително материално стимулиране (ДМС). Тези пари неправилно са отчетени като разходи за заплати. Отделно като ДМС са дадени други 1,03 млн. лв.
За персонал по извънтрудови правоотношения правителството на тройната коалиция е похарчило 654 103 лв. Впечатление на одиторите правят няколко договора по това перо. Нает е например технически сътрудник към “Главен инспекторат”, на когото са плащани по 400 лв. месечно. Наетото лице е било експерт в политическия кабинет на експремиера Сергей Станишев. Одиторите обаче не разкриват самоличността на съветника, поел функции и на секретарка.
Сключени са били и 10 граждански договора за работна група, свързана със законодателните инициативи на МС. Предвиденото възнаграждение за участие в нея е по 190 лв. на заседание, като авансово са били плащани всеки месец по 760 лв. на всеки член на групата. Т.е. това са авансови суми за четири бъдещи заседания в този период.

Давали под наем имоти без пари


Министерският съвет еотдавал под наем помещения на абсурдно ниски цени. През 2008 г. е сключен например договор с “Ти-Ес-Ти 70” ЕООД, според който за помещение от 15,52 кв. м се плащат 50 лв. наем, т.е. по 3,22 лв./кв. м. Не е провеждан търг, а е имало пряко договаряне. Фирмата е регистрирана като търговска от Стара Загора със собственик Николай Стоянов.
Срещу 90 лв. месечно “Български пощи” ползват 26,5 кв. м на партера в сградата на МС. Първоначалният договор с тях е сключен без търг през 2005 г., а през 2008 г. е подновен за 3 години. В договора нямало клауза, която да определя за какво ще се ползва помещението.Без наемна цена са били отдадени на ЦУМ 365 кв. м, част от източната тераса на прилежащия терен на сградата на МС. По договор той се ползва за сезонно кафене. Договорът е сключен през 2005 г. от ексминистъра на държавната администрация Димитър Калчев. По него вместо плащане на наем, ЦУМ се задължава да поддържа хидроизолацията и тротоарната настилка на цялата тераса, да озеленява и поддържа декоративен жив плет, да почиства терена.

Царски дворци били в активите на МС

Няма основание за отписването на царските дворци в района на Боровец - “Бистрица” и “Саръгьол”, от счетоводния баланс на МС и те присъстват в него, твърдят одиторите на Сметната палата. Тяхната проверка констатирала, че не са представени достатъчно доказателства, че е осъществено приемане и предаване на двата имота от МС към областния управител и от него - на наследниците на бившите царе.
В доклада е констатирано, че в 27 жилища на МС наемателите не са служители на ведомството. За част от жилищата нямало правно основание да бъдат ползвани от наематалите, за други имало неприключени от години процедури за закупуване, водели се съдебни спорове и имало висящи процедури по изземване.
През м.г. е била извършена една замяна на апартамент на МС. Неупоменат служител е предоставил гарсониера от 42 кв. м в “Красно село” срещу апартамент от 87,8 кв. м в “Младост”. За сделката той е доплатил всичко 1069 лв., тъй като оценките на двата имота са близки - 61-62 хил. лв. Само едно ведомствено жилище е било продадено през 2008 г. То e в “Суха река”, но в одита не е отбелязано на кого е продадено, нито на каква цена.

2343 лева дневно за гости на “Дондуков” 1


Солидни суми са се отпускали и за представителни разходи и разходи за посрещане на гости. За миналата година администрацията е отчела 590 555 лева за тези дейности. Това означава, че гостите на кабинета “Станишев” са стрували по 2343 лв. на ден. През тази година дневната сума е паднала до 1663 лева - с 680 лева по-малко. Със заповед на Станишев като представителни са водени и разходите за цветята в кабинетите на началниците в МС. Те са правени по “фактически цени”, тоест без таван. По същия начин са минавали и аранжировките за мероприятия, букетите и венците. Така отчитането и планирането им става невъзможно. Няма лимити за изразходваното гориво от автомобилите на МС, са установили одиторите. От проверката става ясно, че за май, юни и юли тази година правителственият пресцентър е пропътувал 12 442 км. Разходът бил толкова висок, защото там се водели и личните пиари на Станишев, които заедно с пресцентъра на МС обикаляха по всички прояви на експремиера. (със съкращения от Дневен Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Кабинетът рапортува за първите 100 дни 5| 4128 |26.08.2009 . Азер харчел милиони за ремонти 14| 4398 |24.08.2009 . Кабинетът готви нова наказателна политика 11| 4201 |23.08.2009 . 209 пратиха в историята кабинета "Станишев" 8| 4705 |22.07.2009

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ