Реклама / Ads
64| 8081 |16.03.2014 НОВИНИ

Кадиев: Никога срещу Русия и никога срещу ЕС

.
Източник: Булфото
"България все пак е малка държава с относително малко влияние. По-скоро можем да направим зло, отколкото добро, ако заемем някаква крайна позиция. Мисля, че европейската ни ориентация все пак е достатъчно ясна. Ние много ясно казахме:
 

"Никога срещу Русия и никога срещу ЕС" - това е нашата позиция и трябва да се търси диалог и компромис", каза Кадиев в предаването „Неделя 150" на БНР.

Според него шансът страната ни да остане без газови доставки, ако ЕС наложи санкции на Русия, не е голям:

"България внася от Русия продукти на стойност около 4,7 млрд. евро. 93% от тях са петрол и газ. България изнася към Русия продукти за около 600 млн. евро. От тях 33% са машини и леки автомобили, 30% са фармацевтика. В България идват около 600 000 руски туристи всяка година. Помолих колеги макроикономисти да си поиграят с тези числа и според тях, ако целият този износ на България към Русия изчезне и не се намерят заместващи пазари, това ще доведе до спад на българската икономика с 1,5% от БВП. Като имате предвид, че последното тримесечие имаме 1,5% ръст, това означава на практика да слезем на. Разбира се, всичко това е теоретично. Много е вероятно да не се стигне до тези санкции. По отношение на внота - не мисля че има риск от недостиг на бензин и на газ."

Социалистът не вярва и страната ни да бъде използвана за пране на мръсни пари на Русия.

"Нашата банкова система е малко малка за мащабите на Русия. Най-вероятно ще търсят изливане на мръсните пари през офшорни зони. Мисля, че достатъчно мерки можем да предприемем, за да спрем това нещо. Не мисля, че има някакъв риск от тази гледна точка. Така или иначе, мръсните руски пари, които са опитвали да пробият в България, вероятно вече са го направили или са били спрени", каза той.

"Никога не съм се натискал за избираемо място и никога няма да се унижа да моля за каквото и да било", заяви Кадиев.

Неговата единствена амбиция е била да провери дали работи преференциалният вот, каза той и определи като "правилно" решението лидерът на партията Сергей Станишев да е водач на листата за евровота.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 7627 |11.03.2014 Паси: След Украйна цел на Русия са Приднестровието, Курилите и Северния полюс . 20| 5699 |10.03.2014 България против икономически санкции за Русия . 39| 5670 |10.03.2014 България и Русия обсъждат съдбата на "Белене" през април . 86| 6622 |10.03.2014 Бареков: Никога не съм плащал на Бисер Миланов-Петното

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads