Реклама / Ads
3| 5448 |10.04.2014 НОВИНИ

Кадиев разнищи как да не се злоупотребява с личния фалит

.
Георги Кадиев
Министерството на правосъдието готви проект на закон за личния фалит. Идеята се приема без забележки и без да предизвика опасения за стабилността на финансовата система, но поставя въпроси дали ще обуздае всички граждани, които решат, че имат интерес да обявят фалит.
 
Проектът носи заглавие Закон за защита при свръхзадлъжнялост на физическите лица и когато бъде факт, страната ни ще стане 24-та държава в Европейския съюз с такъв закон. Идеята му най-общо е да защити гражданите, изпаднали в неплатежоспособност.

По този повод депутатът Георги Кадиев коментира по БНР:  Има много работа по него, много допълнителна нужда от усъвършенстване. Едни от основните въпроси са кой определя какво е свръхзадлъжнялост, кога започва производството. В САЩ, да речем, производството започва 10 години по-късно. Идеята е вие да не злоупотребявате с личния си фалит. В Полша и в Литва, ако загубата на вашето имущество е вследствие на алкохолизъм, вие нямате право на личен фалит.

 

В този проект на закона, за който говорим, съществуват все още много възможности за злоупотреба. Имам усещането, че много хора си представят този закон като: „Ще взимам, взимам кредити, пък накрая, като не мога да ги връщам, просто ще фалирам“. А то не е така! От такъв закон има нужда, но той наистина трябва да бъде закон за, буквално, последна инстанция, последна спирка за хора, които наистина са опрени до стената и нямат никакъв друг избор, а не спасение за тарикати.

 

Кадиев коментира, че и у нас трябва да има част от имуществото, която да не може да бъде отнета: В нашия случай, както разбирам, ако обявите личен фалит, вие се ангажирате доходите ви за следващите три години да бъдат блокирани и взимани от длъжниците. В много държави има т.нар. "неприкосновено имущество". В САЩ това е всяко жилище на стойност до 15 000 долара. Ако жилището ви е за по-голяма стойност, да речем, 40 000 долара, те примерно ще го продадат, ще вземат 25 000 от тях, но останалите 15 ще ви дадат на вас, за да можете вие да живеете в друго жилище. Според мен задължително трябва да има част от имуществото, която да не може да бъде иззета, независимо от това какви кредити има той да връща, и задължително трябва да има част от дохода, която не може да бъде блокирана, независимо от това какви кредити има. Защото този човек трябва да продължи да живее, все пак. Каква част, вече е въпрос на преговори, когато тръгне законът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5201 |02.04.2014 Кадиев: Не сме решили проблема с бързите кредити . 13| 6258 |27.03.2014 Кадиев: Ако ДПС преяждат с власт, да ги сложим на диета . 8| 5489 |24.03.2014 Кадиев: Български вариант на Сноудън се подвизава в службите ни . 0| 5322 |22.03.2014 Кадиев и Свиленски викат шефа на ДАНС на разпит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads