Реклама / Ads
13| 5135 |24.02.2016 НОВИНИ

Кадиев: Не съм доволен от доклада на AlixPartners за КТБ

.
Този доклад не изпълнява очакванията, които имах. Една средна одиторска компания можеше да го направи. С тези думи депутатът Георги Кадиев обяви изради недоволството си от доклада за КТБ.
 
По отношение на свършеното от международната компания AlixPartners той бе категоричен, че е свършена много счетоводна работа основно. Всяка българска фирма може да свърши тази работа, смята Кадиев. Той е очаквал повече конкретика от AlixPartners. Очаквал да се каже колко и откъде е заграбено и да се направят препоръки колко от „загубените” средства могат да се съберат. Самият той очаквал вече да има събрани пари.

„Единственото което не знаем са препоръките как да се събират кредитите. Аз очаквах да посочат схемата: „Кретит - кредитополучател - офширна сметка - собственик политик“. Аз очаквах изпълнение, а не консултация. Освен това трябваше да се посочи технология как да се върнат средствата“. Препоръките на фирмата са дадени на 23 септември, обясни още депутатът. Той попита какво се е случило от тази дата до момента.

Според Кадиев не става ясно кои хора стоят зад фирмите, облажили се от КТБ. По думите му заданието е направено лошо. „AlixPartners е известна фирма, в момента договорът с тях е засекретен, а е важно да се види кой и как е задал заданието. Имам предчувствието, че им е било наредено да се скрие част от информацията“, посочи Кадиев. „На нас ни липсва как да се стигне до тайните сметки. Очаквах в доклада да гъмжи от политици. Не може Цветан Василев да казва, че Пеевски му е син, а в доклада да не се посочват подобни връзки. Вероятно е правен само по документи“, предположи депутатът.

„Тази информация се припокрива с изводите на временната комисия за фалита на КТБ в НС“, смята той. „Големият виновник в този случай са били Банков надзор на БНБ, ДАНС, одиторите и всички контролни органи са се провалили. Няма как една банка да се срути за една година. Нямаше смисъл от този доклад“, категоричен е Кадиев. По думите му чрез него няма как да се проследи пътят на парите и да се посочи технология за тяхното събиране. „Държавата няма ресурс да събере тези пари“, убеден е Кадиев.

Има няколко фирми в света, които могат да го направят и призова да се наеме такава. „Голяма част от препоръките са неизпълними, тъй като част от тях са обявили несъстоятелност, а други са изхарчили парите от КТБ“, убеден е Георги Кадиев. „От тези 4 млрд. лева, ако бъдат събрани 5% трябва да се радваме. Дори тези 5% няма да се съберат“.

„Преди да изгасим лампите окончателно нека да се опитаме да направим нещо. В противен случай ние ще сме последното поколение, което ще изпрати децата си в чужбина“, призова Кадиев. Според него корупцията е придобила чудовищни размери. „Липсата на качествени хора вече е видима. Един от основните приоритети на нормалната държава е да върне народа си. Румъния вече го прави“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4617 |24.02.2016 Кадиев: Необходимо е ново международно разследване за КТБ . 1| 4423 |23.02.2016 Димитров: Настояваме част от доклада за КТБ да стане публичен . 22| 5422 |21.02.2016 Кадиев: Изборът на Цветанов е предателство на опозицията . 10| 4649 |15.02.2016 Горанов поиска разсекретяване на доклада за КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads