Реклама / Ads
30| 16982 |17.08.2008 НОВИНИ

Кадрова брадва във Военното разузнаване

.
Паника тресе бойците на „тихия фронт" от Военното разузнаване през последните дни. Ножицата на съкращенията е заиграла и в това секретно ведомство, което досега единствено оцеляваше в процесите на реформи.
 
Шефовете от ведомството на столичния бул. „Бъкстон" са силно притеснени от информациите, че поне 30 на сто от личния състав ще мине в запаса, научи Frognews.bg от свои източници.

Проспаха конфликта в Кавказ, а по време на кризата в Косово липсваха задълбочени информации и анализи, твърдят привърженци на секирата в бившето РУМНО.

Най-силният аргумен обаче за предстоящата чистка е мнението на партньорите от НАТО и ЕС, че във военното ни разузнаване продължават да действат доказани агенти на руските тайни служби, най-вече на митичното ГРУ (Главно разузнавателно управление). Това са измислици на враговете на служба "Военна информация", отбиват ударите служителите от РУ на ГЩ.

Военното ни разузнаване е най-секретната структура в държавата, където липсва дори минимален граждански контрол. Ген. Пламен Студенков е изградил свой кръг от съкурсанти от военното училище, които са му верни и задължени, че още са на служба в различни дипломатически мисии. Повечето от тях нямат професионална подготовка, защото са завършили мотострелкови профил още при съветската военна доктрина. Затова и докладите им били направо трагични по отношение на придобиване на оперативни данни и анализаторската им част. Синът на Студенков също служи при него, както и жената, с която живее на семейни начала.

Военното раздузнаване се е превърнало в трамплин за хора, които искат да си живеят приятно в българските посолства. „Малко работа - добри пари", е формулата, която движи кариеристичните мераци на мнози без никакъв опит в борбата на „тихия фронт".

министър_МО

Друг е въпросът дали новият министър Николай Цонев започва чистката по принципни причини или за да постави удобни хора на ключови позиции в разузнаването. Причината за тези съмнение се крие в безконтролното харчене на пари от военните разведки, както и почти неогранчените им права да послушват и следят, който си поискат. Те единствени могат да правят това без разрешение от прокурор и съдия, тъй като ставало дума за националната сигурност и процедурата трябвало да е максимално улеснено. Говори се, че поделението на служба „Военна информация" в Банкя разполага с по-голям капацитет за подслушване на мобилни телефони от всички технически служби на МВР и ДАНС, взети заедно. Дали не се злоупотребява с това - никой не знае.

Не е тайна също, че в РУ на ГЩ има все още немалко хора, които се просълзяват, когато разказват за някогашния си шеф ген. Васил Зикулов и пеят съветски военни маршове на ведомствените тържества, изпразвайки чашите с водка на екс. Военното разузнаване внедрява свои агенти в държавни управленски структури и прави фирми на прикритие, които извършват търговска дейност. Това се прави без да има контрол от парламента и дори в Министерски съвет никой не е запозват какво точно се случва във ведомството на Студенков. Той обаче се ползва с подкрепата на шефа на ДАНС Петко Сертов, за който се говори, че е свързан със структурите на РУ на ГЩ от години, твърдят запознати. Особенно странен е и фактът, че близо 80 на сто от разузнавачите ни работят в България, а не „на терен" в чужбина, както би било редно.  

Българската армия бе съкратена от 130 000 на 35 000 души, но през последните години нито един човек от служба „Военна информация", както се наричат днес военните разведки, не е съкратен.

Преди време президентът Георги Първанов, който е и върховен главнокомандващ, не скри упреците си към работата на военните ни разузнавачи в Ирак. Той ги критикува за липсата на информация в районите, където действат българските контингенти.

Има съмнения също, че информацията, която подаваме на партньорските служби в НАТО често идва от Москва. Това принуди преди седмица британските служби да заявят, че са недоволни от информационния обмен със София.

o_ivanov.jpg  снимки Вяра Йовева

Ще вдигнем шум в медиите, ще извадим доста пикантни неща, заканвали се военни разведки, застрашени от пенсиониране. Те подозирали, че зад плана за съкращения стоял шефът на кабинета на военния министър, бившия началник на Военното контраразузнаване ген. Орлин Иванов. Между двете служби имало стара вражда и вероятно той искал да реализира някои свои амбиции.

Ако искат да съдят министерството, да го направят, но това няма да спре съкращенията, бил отговорът на министър Цонев. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4536 |17.08.2008 Пожари в жегата . 29| 5219 |16.08.2008 Станишев и Симеон II допринасят най- много за нанесените щети от ДПС . 24| 8570 |16.08.2008 Княз Кардам катастрофира тежко до Мадрид . 0| 5332 |16.08.2008 Големият син на Сакскобургготски катастрофира сериозно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads