Реклама / Ads
3| 3841 |12.10.2023 НОВИНИ

Как Илон Мъск стана дигитален враг №1 на Европа? 

.
Критиките към Илон Мъск и начина, по който управлява социалната мрежа Х (по-позната като Twitter), не са от вчера. Спорната политика на платформата обаче хвърля огромна сянка върху всякакви амбиции на Мъск, който сега е изправен пред опасността от санкции заради видеоклиповете от атаката на терористите от “Хамас”. Как милиардерът се превърна в дигитален враг №1 на Европа? 
 

Марк Скот от брюкселското издание “Politico” разказва.

 

Откакто "Хамас" нападна Израел в събота, социалната мрежа на Илон Мъск "Х" беше залята от ужасаващи изображения, терористична пропаганда, фалшиви новини. Според новите правила на ЕС  за онлайн съдържание обаче това е нарушение и сега Мъск е изправен пред заплахата от санкции, които могат да бъдат солени - до 6% от глобалните приходи на компанията.


Служители в Брюксел започнаха да събират доказателства, за стартирането на официално разследване срещу Мъск и компанията му. Това е критичен тест за всички държави в Европа - ЕС ще иска да докаже, че новият регламент - Закона за цифровите услуги, може да покаже зъби. Мъск от своя страна ще се опита по всевъзможен начин да убеди критиците си, че е отговорен собственик на Twitter като същевременно поддържа ангажимента си към свободата на словото. Очертава се дълъг процес.

Тиери Бретон, европейският комисар, отговарящ за правилата за съдържанието на социалните мрежи, даде на Мъск 24 часа, за да обясни защо тези потресаващи кадри от атаката на "Хамас" над Израел са били свободно разпространени в мрежата. Отговорът на Мъск ще бъде част от доклада на институциите. 


Проблемите на Twitter обаче не започнаха с атаките на "Хамас". Откакто Мъск купи платформата, той е заливан от купища критики за това, че не успява да спре разпространението на езика на омразата онлайн. "Х" намали сериозно човешкия си ресурс за модериране на съдържание, за да насърчи свободата на словото и се оттегли от намеренията си да се справи с чуждестранната намеса в цифровото пространство. Алгоритмите на платформата бяха променени, за да се популяризира често съмнително съдържание за сметка на проверени материали от медии, организации и политици.


Проблемът с "Хамас" обаче със сигурност означава, че Twitter ще бъде една от първите компании, които ще станат обект на разследване съобразно новите правила на ЕС.


Това разследване се задава от месеци. През лятото еврокомисарят Тиери Бретон и високопоставени служители на ЕС посетиха централата на компанията в Сан Франциско, за да извършат така наречения "стрес тест", за да видят как и дали социалната мрежа се съобразява с новите изисквания. Ссъгласно законодателството на ЕС технологични гиганти като X, TikTok и Facebook трябва да извършват постоянни оценки на риска, за да разберат как речта на омразата и друго незаконно съдържание могат да се разпространят в техните платформи. 


Вероятно всичко това ще влезе в папката на Мъск в Европа и ЕК ще вземе решение съвсем скоро дали да наложи глоби или други санкции. Очаква се това решение да бъде посрещнато с обжалване от страна на компанията и съответно процесът да се проточи с години.  

 


превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3752 |12.10.2023 Косовският премиер предупреди за риск от нови нападения в Косово . 0| 3722 |12.10.2023 Изпълнителният директор на ”Екс”: Премахнахме стотици акаунти, свързани с ”Хамас” . 3| 10332 |12.10.2023 Година след взривовете по "Северен поток", светът гледа към нов потенциален газов саботаж в Европа . 17| 9034 |12.10.2023 Вотът на недоверие: Ще оцелее ли кабинетът "Денков - Габриел"? /обзор/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads