Реклама / Ads
15| 5990 |14.09.2012 НОВИНИ

Калин Георгиев: Били сме платформа за терористичния акт в Сарафово

.
България е била само платформа при извършването на терористичния акт в Сарафово, заяви главният секретар на МВР Калин Георгиев по БНР.
 
Той увери, че разследването се води от българските власти, а не от чужди служби, но не отрече, че службите у нас получават помощ от чуждите си колеги по случая.

Според Георгиев атентатът е изцяло подготвен и планиран зад граница. "България е също толкова сигурна държава, колкото е сигурно да отидеш на кино в САЩ, да се качиш на автобус в Лондон, да се качиш на влак в Испания", коментира главният секретар.

След атентата в Сарафово и публикуването на фотороботите са получени хиляди сигнали в МВР. "Ние сме направили своите изводи. 100% от подадените сигнали са проверени, изчистени и отработени", каза Георгиев.

Той посочи още, че е имало сигнали, които са ги насочили в работата, но отказа да конкретизира.

"Целият свят в момента работи за България. Помагат ни във всяко едно отношение, но ние сме хората, които пряко са натоварени с разследването", допълни той.

По повод зачестилите случаи на пресичане на трафик на големи количества наркотици, в които са замесени българи, Калин Георгиев обясни:

"В разговорите с моите колеги в американската Агенция за противодействие на наркотиците, известна като ДЕА, действително се прокраднаха и мнения, че в България има добре подготвени морски капитани, хора, които имат знания и умения, които могат да преведат яхта от единия край на океана до другия, и струва значително по-евтино отколкото цената, която би била заплатена на човек с друга националност."

На завършилата вчера в Правец регионална среща, организирана от ДЕА, Агенцията за борба с наркотиците на САЩ, вицепремиерът Цветанов нарече 2012 г. знакова за българската правоохранителна система, предвид успешните операции за разбиване на наркотрафика от Южна Америка към Европа.

От началото на годината се отчита спад на битовата престъпност с 12%, а 42% от известните като лидери на организирани престъпни групи близо 300 души са неутрализирани, съобщи главният комисар Георгиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 9012 |07.09.2012 Калина Крумова окончателно на екран; по НТВ заедно с Хр. Калоферов . 30| 6129 |27.08.2012 Циганите ни били полиглоти, но нямали късмет в Европа . 66| 10131 |26.07.2012 Разузнаването плащало рога на Първанов, уж били за чужденци . 5| 6778 |13.07.2012 Над 79 били "мераклиите" да убият Доневио

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads