Реклама / Ads
20| 9861 |03.06.2020 НОВИНИ

Калин Тодоров: Олигарсите, укрепнали под крилото на Борисов, махат от хранилката старите вълци

.
Калин Тодоров
Този нов кръг олигарси, които израстанха, укрепнаха и възмажаха под крилото на г-н Борисов, се опитват да изместят от ханилката първото покление, което израстна от групировките, приватизацията, крединти милионери, парите на банки и т.н. Цялата тази пасмина се вижда избутана от младите вълци, които забогатяха от еврофондове и държавни поръчки. Виждам мощна райдърска атака, в която се отнемат не само пари, но и бизнеси.
 

Това каза анализаторът и  писател Калин Тодоров в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" по телевизия Евроком. Той коментира приказката за "Черепа и хунтата".

 

В този сценарий виждам три отделни разказа. Божков не е сам. Там са Миньо Стайков, Арабаджиеви, а сега и братя Бобокови. Виждам, образно казано, една хранилка, която става все по-тясна, защото на нея се подреждат все повече хора.

Мисля, че в бюджета вече има една сериозна капиталова дупка, а  това означава, че на хранилката остава все по-малко храна.

 

Случаят с Васил Божков е много христоматиен. За да му вземат бизнеса създадоха държавен монопол, което е антикнституционно. Първо виждаме, че първо беше направен държавния монопол върху печата, който да спаси бизнеса на г-н Пеевски, след това бе бизнеса на Божков с хазарта, а сега и създаването на държавна петролна компания, където виждам Валентин Златев, който да бъде ударен.

 

Абсолютно незаконно е г-на от Ботевград, Златев, е свободен човек и към него няма никакви обвинения. Създава се обстановка, при която да бъде ударен Златев, като попътно бъдат ударени братя Бобокови и Красимир Живков.

 

Третия сценарий е обещанието на Доналд Тръмп към премиера Бойко Борисов да помогне за справянето с корупцията. Беше изпратена една госпожа Ким, но тя някъде изчезна. У нас се заблуждават представителите на Тръмп.

 

 В тази група няма да видите Делян Пеевски, но Валери Симеонов не казва, че той ще бъде ударен или пък прокуратурата да позволи перце да падне върху него.

 

Друг разказ, който се вижда е че г-н Борисов се е самозабравил, той е бащицата на нацията. Този сценарий за него е удобен. След кризата с ковид той дава индикации, че ще се справи с хората от бизнеса.

 

Когато бъде ударен Валентин Златев ще е различно, защото има пряка връзка с Борисов, защото те имат договорни отношения – „Лукойл“ има договор за охрана с фирмата на Борисов „Ипон“. Американския посланик Байърли говореше за това. Но нека не забравяме, че къщата в Барселона е платен с пари на „Лукойл“, платена е с парите на човек, който е работил там. Когато ударят Златев, Борисов ще разбере, че има и друг скрит сценарий, за който премиера не се досеща.

 

Васил Божков не бива да бъде подценяван. Срещал съм се за около половин час с него случайно. Беше странно и особено, защото той не изглеждаше с богата обща култура или богат речник, но изглеждаше изключително концентриран и съсредоточен, като човек който много точно отсява зърното от плявата. Много живо си спомням какво впечатление ми направи тогава, направи ми зловещо впечатление, не бива да бъде подценяват. Зловещо не с мускули, а с разума си.

 

Тошо Тошев, който е приятел с Васил Божков беше организирал среща между Божков и Борисов в редакцията на вестник „Труд“. На мой въпрос към Тошев защо Божков единственият, който успява да оцелее отговорът беше много странен, Тошев каза: „той е изключително жесток“.

 

Второто впечатление, което ми направи е, че той знаеше прекалено много. Много добре знаеше кой кой е в Държавна сигурност и много добре знаеше всичко за задкулисието. Това бяха двете неща, които бяха много интересни за мен. И двете неща не трябва да позволяват на Борисов да го подценява. Той ще играе докрай, ще играе ва-банк, просто, за да си отмъсти.

 

Има нещо много опасно, което не се разбира и което в един момент може да се окаже квинтесенцията на целият случай „Божков“. Ако Борисов подцени ситуацията, а той ще я подцени, ако не отговори на Божков дори ако трябва с оставките на Горанов и Менда Стоянова. Тогава ще се случи нещо, което аз наричам диктатура на каскетурата - г-н Пеевски министър председател, зад който стои прокуратурата и ДАНС.  Тогава нищо чудно той да вземе тотото, тези пари под някаква форма ще станат частни.

 

Много скоро ще станем свидетели на една гангстерска война, която ще се води с държавни органи. Пеевски си е обмислил много добре нещата, големия губещ е ГЕРБ. Не става дума за самия Пеевски,  за хората, които стоят зад него, те са големия паяк.

Вече дори не е толкова важно дали имаме или не истинска прокуратура. Скандалът е толкова голям, дори ако прокуратурата продължи да си затваря очите, това няма да спре до тук. Ние сме част от европейската общност, съюзници сме на САЩ, които смятат, че закона е над всичко. Има и една г-жа Кьовеши, която още нищо не е казала. У нас има чужди посолства, които слушат и гледат.

 

Божков беше свещената крава на прехода. Никой  по  никакъв начин не го докосваше. Той беше в някаква степен национална гордост – неговата колекция представяше България в чужбина. С тази изложба отпразнувахме 10 годишнинаната от влизането ни в ЕС в Брюксел.

 

Незабравяйте, че в света сигурно има сигурно само 50 ритона. Скандал е сам по себе си е един ритон от колекцията от веществено доказателство да попадне в лондонски дилър.

 

Не бива да се подценява общественото мнение. Българина мълчи дълго и протяжно, но  палачинката се обръща за 2 часа. За 2 часа Тодор Живков от човека от портрета, който виси на стената, се превърна в човека, на който му увисна ченето. Мисля, че западът ще спре да мълчи и нещата по някакъв начин ще се променят.

 

 

*Калин Тодоров е автор на книгите „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на властта“, а сега подготвя и „Зад завесата на демокрацията“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5368 |20.05.2020 Корнелия Нинова: Да се съберем с експерти, не с "министерски калинки" и да направим анализ . 22| 8945 |13.05.2020 Д-р Георги Тодоров: Ще обявя извънредна счетоводна ситуация, 90% от фирмите имат проблем със счетоводството . 23| 19330 |05.05.2020 Д-р Георги Тодоров: Избягвайте прехваления от властите ПСР . 7| 5873 |04.05.2020 Д-р Георги Тодоров: Извънредното положение не е оправдание за погазване на права, интереси и компромис с медицината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads