Реклама / Ads
3| 5499 |10.08.2012 НОВИНИ

ЕП към БАН: Помагайте да изписваме чуждестранните лични имена на кирилица

.
Ще се предприемат стъпки, за да се постигне технологична съвместимост между двете азбуки - кирилица и латиница.
 

Европейският парламент поиска официално съдействие от страна на Българската академия на науките, за да започне да изписва чуждестранните лични имена на кирилица в официалните си текстове на български език.

Шефът на парламента Мартин Шулц е разпоредил на службите на институцията да проверят възможностите за кирилизиране на имената, а

Европейският парламент, чрез службата си за преводи се е обърнала към Института за български език на БАН. В писмо, пратено до директора на ИБЕ проф. Светла Коева,  се иска съдействие за транскрибиране на имената на български език под формата на методически указания и насоки за правилата, които да бъдат следвани. Преводаческите служби на парламента предлагат на БАН да извърши и качествен контрол на транскрибираните от тях имена преди публикуването им на официалния сайт на Европейския парламент и използването им в преводите на документи на български език.

 

От 2005 г. насам личните имена на небългарските членове на ЕП се изписват на латиница в техния оригинален вид, тъй като софтуерните програми и приложения, използвани в Европейския парламент не са пригодени да разпознават буквите от българската кирилска азбука, пишат в писмото. Понастоящем техническите служби на Европейския парламент извършват проучване и анализ на стъпките, които е необходимо да бъдат предприети, за да се постигне технологична съвместимост между двете азбуки.

 

Преводачите в българския отдел за писмени преводи на Европейския парламент горещо подкрепят отправеното от Ивайло Калфин искане и са готови да извършат транскрипцията не само на личните имена на небългарските членове на парламента, но и на всички чуждестранни лични имена, фигуриращи в текстовете на институцията на български език, се казва още в писмото.

 

Припомняме, че миналата седмица Ивайло Калфин се срещна с директора на Института за български език във връзка с инициативата на Калфин за разширяване употребата на кирилицата в официалните документи на Европейския парламент.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5208 |10.08.2012 Дянков развързва кесията за археолозите; Созопол пак намазва . 32| 6650 |10.08.2012 Дядо Кирил с Линкълн-а: Защо да го връщам? Хибрид е, пести средства . 15| 5612 |10.08.2012 Къде се дянаха парите за щетите от труса в Перник? . 17| 17707 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads