Реклама / Ads
7| 4949 |22.01.2015 НОВИНИ

Кънев: Целта на реформата е част от нас да влязат в затвора

.
Радан Кънев
"Целта на реформата е част от нас да влязат в затвора", заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в Народното събрание при дебата на актуализираната стратегия за продължаването на съдебната реформа. Кънев даде за пример Румъния, където вече осъдени политици и магистрати.
 
„Длъжници сме заради навика на отлагане на болезнените проблеми, ясно е че трябва да търсим конституционна промяна, но и че темата за реформи в съдебната система не търпи отлагане“, убеден е Кънев. Според него трябва да се говори пряко, ясно и категорично, че в съдебната система има огромен корупционен проблем.

Стратегията бе приета със с 173 гласа "за", 4 "против" и 18 "въздържал се". В нейна подкрепа гласуваха и от БСП.

Дебатът преди гласуването бе дълъг и разгорещен. "Това не е реформа, а партийна самоцел". Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ДПС Лютви Местан. "Навярно бащин грях изкупвате". С този цитат от "Антигона" Местан се обърна към Реформаторския блок, обяснявайки с него активността на формацията по темата. Лидерът на ДПС припомни, че управлението на ОДС също има своята вина за незавидното състояние на съдебната ситема.

"Ние обсъждаме документ, който е твърде противоречив и не искам да подозирам, че правителството ще се опита да привлече опозицията по априорни мерки, които могат да се окажат далеч от разбирането за подобряване на съдебната власт. Не искам да разбираме този документ като предрешаващ позиции по конституционни въпроси, ако дадем подкрепа за усилията на правителството, това предполага съгласие по други неща, които са внесени в НС". Това каза лидерът на БСП Михаил Миков.

"Не приемаме разбирането ВСС да не е постоянно действащ”, заяви той и посочи, че в БСП се отнасят с големи резерви и към разделянето на колегиите. „Ще подкрепим истинската загриженост, но не искаме опозицията да бъде организирана в механично търсене на мнозинства", заяви Миков.

„Независимо от това, кой контролира ВСС нашата цел е не да заменим една партия с друга в зависимостта му, а  да възстановим отново доброто име на правосъдието“. Това каза правосъдният министър Христо Иванов. „Ясно е, че нещо трябва да се направи, за да работи съдебната система добре. Ще работим, за да се формира една визия, която да се ползва от подкрепата на конституционно мнозинство“, каза още Иванов.

"Категорично подкрепяме приетия от правителство стратегически документ за съдебна реформа". Това заяви председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). Според него е безспорно, че обществото и гражданите нямат доверие в съдебната система. „Има постижения, но те не са достатъчно убедителни и силни. Най-ценното в съдебната система е човешкият ресурс. Редно е да кажем, че не всички магистрати в съда и другите органи са гнили ябълки. Лошо е, когато гнилите ябълки създават облика на правосъдната система”, каза още Кирилов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4173 |21.01.2015 Дончев: Целта ни за 2015 г. е да усвоим над 2 млрд. евро . 16| 4453 |20.01.2015 Р. Кънев: Нямаме пари за реформи . 3| 4259 |14.01.2015 Р. Кънев: Рискуваме да мислим само за предстоящите избори . 7| 4074 |13.01.2015 Р. Кънев: Реформаторският блок е локомотивът на реформата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads