Реклама / Ads
5| 4745 |24.04.2015 НОВИНИ

На Капитан Андреево мистериозно изчезват документи

.
Всички транзитни декларации от Турция за внос на тирове с цигари от началото на 2015 г. са изчезнали от граничния пункт Капитан Андреево. Това разкри проверка на Пловдивската окръжна прокуратура. Разследващите установили, че според митническата система „Бимис" като че ли нито един камион не е влязъл у нас през същия пункт от 1 януари до 30 март.
 
Това е само една от нередностите, подробно описани в анонимно писмо, пратено до редакцията на сайта Форумнюз. В сигнала се посочват редица нарушения и пропуски, свързани с режима на внос и транзит на акцизни стоки.

От Турция пращат документа, но се оказва, че наш митничар го укрива. След извършена документална проверка на ГКПП Капитан Андреево е установено, че има налично едва едно-единствено копие от транзитна турска декларация за периода 01.01.2015 г. -30.03.21015 г, от дата 22.01.2015 г, и то касае внос на цигари на фирма „Филип Морис" - Турция, с получател „Филип Морис" - България". Проверката на прокуратурата и МВР обаче не е открила друго копие на транзитна декларация. Логично е документите да са повече от един, че за периода от 1 до 30 март 2015 г. са преминали поне 15 камиона, съдържащи акцизни стоки без бандерол, за българските митнически служители са били надлежно уведомени от колегите им в Турция.

В случая от 30 март съответните органи на Турция са информирали митническите служители на ГКПП Капитан Андреево, като са предали документите за извършената от тях проверка на високорискови акцизни стоки. Според показания на свидетели всички документи, пристигнали от южната ни съседка за камиони с цигари, са били „укрити от неизвестен към момента митнически служител или граничен полицай с цел осуетяване на възможността за разкриване на контрабандния канал". Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов също се оплака, че митниците и Гранична полиция на Капитан Андреево умишлено пречат на разследването.

Друг проблем, описан в документа, е предаването, съхранението и отчетността на митническите пломби, предназначени за влизащите у нас товарни автомобили. Има определен ред, който умишлено не е бил спазен и това довело до множество липсващи пломби или дублиране на такива. Към монета не може да бъде установено местонахождението на много неизползвани пломби. Твърде вероятно е те да са послужили за транзитното преминаване на най-малко 20 товарни автомобила с контрабандни цигари.

Камерите също се оказват деликатна тема според документа. Инспекцията показала, че митниците нямат камери на граничния пункт, а само Гранична полиция, но само една от петте снимачки давала бегла представа за случващото се на вход „Товарни автомобили. След техния преглед за нуждите на досъдебното производство се установи изключително лоша резолюция и видимост, като се наблюдават само бегли силуети на лица около пункта.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4802 |23.04.2015 Шестнадесети обвиняем за трафика на тютюн на "Капитан Андреево“! . 2| 4408 |12.04.2015 Митничарите от Капитан Андреево на топло за празниците . 15| 6669 |12.04.2015 Капитанът, спасил 175 човека на борда: Няма време за страх . 2| 5340 |11.04.2015 Митничарите от „Капитан Андреево” получиха обвинения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads