Реклама / Ads
3| 4807 |23.04.2015 НОВИНИ

Гр. Караджов за Фрог: Поправките в Конституцията - възможни до ваканцията

.
Гроздан Караджов
Част от Конституцията може да се промени с Велико народно събрание, друга – с обикновено. Великото народно събрание трябва да заличи статута си във върховния закон, т.е. то да бъде последното. Част от промените могат да минат в зала с квалифицирано мнозинство, коментира пред Фрог нюз Гроздан Караджов от Реформаторския блок.
 

С обикновено НС може да се промени ВСС и инспектората. ВСС трябва да бъде разделено на две колегии – съдийска и прокурорска. Към всяка една от тях е разписано с какви функции се натоварват камерите, както и пленумът на ВСС, пояснява народният представител.

 

В момента инспекторатът наблюдава само движенията на делата – дали има забавяне, манипулиране... За в бъдеще той трябва да прави проверки за почтенност. Да следи да няма корупция, конфликт на интереси – да изследва икономическата свързаност на съдиите. Ако някой съдия не живее според чергата си, очевидно е, че има повече доходи, които не са регламентирани. Инспекторатът трябва да излезе със становище и ВСС на базата на него да отстрани магистрата.

 

Самият инспекторат в момента се избира с 2/3 от НС. Това прави членовете по-специални от самия ВСС. ВСС се избира от НС с обикновено мнозинство, а инспекторатът се избира с квалифицирано – това е сериозно противоречие. Създава необходимост от задкулисни договорки. Ясно е, че без гласовете на определена партия няма да мине в парламента. Събират се и си разпределят баницата. Тези договорки започват да репликират в проверките на инспектората. Наказват се тези, които са неудобни. Трябва да извадим на инспектората ролята на бухалка, убеден е Караджов.

 

Всички тези идеи за промяна на Конституцията трябва да бъдат на страниците на МС и да бъдат обсъдени преди да бъдат гласувани в НС, всеки да може да се изкаже. Ако МС излезе с решение с дата X, 2-3 седмици ще са необходими за обсъждане и около месец за гласуване в парламента. Надявам се, че до лятната ваканция да имаме картбланш за промяна на Конституцията, обнадежден е Караджов.

 

Текстовете, които МС ще внесе, са съгласувани с всички органи на съдебната власт. Съдии, прокурори, следователи са съгласни на тези промени, което гарантира реформата, каза още депутатът.     

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 40| 7895 |23.04.2015 В окото на Фрог: Ненчев реже военното разузнаване със 151 души . 22| 6155 |22.04.2015 Юлиан Ангелов за Фрог: В НС се чете Корана! Докога ще търпим Гюкче? . 0| 4898 |22.04.2015 Гьоков за Фрог: Д-р Пенков от НЗОК е гласувал 1,5 млрд. лв. по телефона . 20| 8325 |22.04.2015 Адв. Ангелов за Фрог: Днес бе погребана правовата държава!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads