Реклама / Ads
1| 4307 |20.03.2016 НОВИНИ

Кардинал Паролин освети храма "Успение Богородично" в София

.
Пиетро Паролин
Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин освети катедралния храм "Успение Богородично" на Католическата апостолическа екзархия в София. Момче и момиче в народни носии посрещнаха с пита кардинал Паролин, който дойде в храма малко преди 10 часа.
 
Пиетро Паролин е на посещение в България по покана на българското правителство и на Католическата църква в страната.

Катедралният храм "Успение Богородично" е построен през 1924 г. Мястото от 200 кв.м е закупено от Иван Гешев и на 17 септември 1922 г. е поставен основният камък.

През 2000 г., по случай Юбилейната година, обявена от папата, иконостасът е напълно обновен с иконите на преподавателя в Художествената академия Здравко Каменаров, който реставрира и двете главни икони на олтара - на Богородица и на Исус Христос, от известния художник Николай Ростовцев.

За 150-ата годишнина на Католическата църква от Източен обред през 2010 г. и през следващите години на храма са направени частични подобрения - подновени са фасадата на църквата и покривът, а отвътре е изписана с мозайка от екип с ръководител Здравко Каменаров.

След завършване на основния ремонт в храма е поставена каменна маса, в която ще бъдат вградени мощи на светци, свързани с историята на общността.

По-късно висшият клирик оглави литургията в катедралата "Св. Йосиф", възстановена след визитата на папа Йоан Павел II в България, и ще се срещне с духовенството и религиозните организации на католиците в България.

Кардинал Паролин ще бъде гост в манастира на сестрите Евхаристинки и ще разгледа медицинския център "Йоан Павел II", ръководен от монахините, и намиращия се наблизо център за прием на бежанци.

В програмата на кардинала, считан за втория човек в йерархията на Ватикана след папата, в понеделник е предвидена среща с патриарх Неофит и членовете на Светия Синод.

На визита при президента Росен Плевнелиев ще му бъде връчен орден "Стара планина, I степен". Кардиналът ще разговаря също с министър-председателя Бойко Борисов и с главния мюфтия Мустафа Хаджи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4730 |02.02.2016 ФРОГ научи: Вълчев ще е сивият кардинал на Кунева в МОН . 0| 4859 |14.07.2015 Осветиха Съдебната палата с надпис "#Оставка" . 23| 5855 |21.05.2014 Неделино подкрепи Станишев.Посветиха му песен . 19| 5101 |19.01.2014 Кутев: Първанов можеше да стане сив кардинал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads