Реклама / Ads
27| 5813 |06.10.2013 НОВИНИ

Кашъмов: Връщането на параграф 12 е стъпка назад

.
Връщането на Параграф 12 от Закона за досиетата, който бе отменен от предишното НС, е стъпка назад. Това заяви пред БНР Александър Кашъмов от програма „Достъп до информация".
 

Предложението на БСП и „Атака" е да се върне забраната да бъдат проверявани за принадлежност към ДС висши служители във Военното разузнаване и НРС.
Кашъмов коментира мотива на БСП и „Атака", че връщането на текста цели защитата на действащите сътрудници на българските служби в чужбина: „Никаква подобна цел не се преследва с връщането на Параграф 12. Той се отнася единствено до началници на отдели, сектори и секции. За никакви хора и сътрудници в чужбина не се отнася този текст, следователно ще се престане да се защитават, нито ще бъдат излагани на някакъв риск и опасност, нито ще пострада националната сигурност".

Ако президентът наложи вето на връщането на параграфа, както вече обяви, вероятно ветото ще бъде преодоляно, смята Кашъмов. Той прогнозира развоя на ситуацията, ако се стигне до намесата на КС: „Най-вероятно ще трябва да бъде обсъждан доводът за липса на пропорционалност между мотивите и това, което в действителност се приема с тази разпоредба, защото КС ясно заяви през 2012 г., че темата за откриването на документите на бившата ДС и на тази информация е тема, свързана с конституционното право на достъп до информация, и това право надделява над защитата на личната сфера, например, на хората, които попадат в приложното поле на закона".

Кашъмов коментира и Конституционното дело номер 6 от т.г. за обявяване за противоконституционни на текстове от Закона за радиото и телевизията, които забраняват на ръководни постове в двете обществени медии и в СЕМ да бъдат назначавани бивши сътрудници на ДС.

Би било жалко ако такава норма отпадне. Въпросът да се пристъпи или не към лустрация е избор на законодателния орган в една държава, на нейното общество, а не на конституционност или противоконституционност, защото, както виждаме в Европа и света, всяка държава взима сама това решение. Лустрацията не противоречи на конституцията и няма как да противоречи, защото да бъдеш член на СЕМ не е основно човешко право. Това е една привилегия и тя преминава през избор, и той преминава през проучването и преценката, че ти си с високи морални и нравствени качества.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 6561 |21.04.2013 Калин Георгиев: Ситуацията е като в Параграф 22, а МВР не заслужава . 64| 6040 |01.03.2012 Няма популизъм във връщането на бонусите, отсече Борисов . 8| 4861 |16.11.2011 Темида стопира връщането на Общинска банка . 30| 5716 |22.09.2011 Няма решение в Брюксел за Шенген; има параграф 22

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads