Реклама / Ads
11| 5361 |02.08.2011 НОВИНИ

КАТ: Вдигай ръка преди зебра, за да си жив

.
Новата инициатива се опира на действащия и в момента Закон за движение по пътищата.
 

Вдигайте ръка, преди да преминете през пешеходната пътека. Така ясно и недвусмислено ще заявите своето намерение, шофьорите ще могат да ви видят навреме и ще останете жив и здрав, призова ръководството на КАТ - София. Според чл. 120 това право се дава на всеки пешеходец. Практиката е отдавна известна в Европа, но у нас никой не я ползва, коментираха още експертите. Най-уязвими на пътя са пешеходците и затова вниманието ни е насочено към това да запазим всеки живот на пътя, коментира началникът на КАТ - София, Богдан Милчев.

Зелени вълни ще отпушат движението от кварталите Младост и Люлин към центъра в пиковите часове от септември. Идеята е ежедневно по едно и също време от всеки район да се стига до центъра за броени минути. Трябва ни малко помощ, но се надявам това да стане факт, коментира Милчев.Всеки пешеходец да вдига дясната си ръка, преди да тръгне да пресича зебра, призова ръководството на КАТ - София. Така шофьорите ще могат да го видят и да спрат навреме. Новата инициатива на КАТ е свързана с грижата към живота на хората. "Искаме цялото общество да се присъедини към идеята и да разбере, че когато пешеходците визуално заявяват намерението си, със сигурност шофьорите, ще имат време да спрат", обясни Богдан Милчев, началник на КАТ - София.

Според чл. 120 от сега действащия закон за движение по пътищата всеки човек, който се намира на тротоара, може да вдигне ръка и да поиска предимство. Това обаче не е популярно и в момента никой не се възползва от него, коментират специалистите.От КАТ отчитат още, че не е работено активно в последните 10 години по линия пешеходци. Много често деца и възрастни изкачат изненадващо на пътя и шофьорите нямат време да реагират адекватно. Тогава винаги е ясен изходът от този сблъсък и тойе в полза на автомобила. Само за последните 40 дни по столичните улици са загинали 4-ма пешеходци, ранени са 67.

В сравнение със същия период на м. г. има намаление на броя на убитите, но от КАТ не са доволни от резултатите. Да се вдига ръка, не е задължително, а само препоръчително, обясняват от столичната Пътна полиция. "Ако всеки го направи, съм сигурен, че нито един пешеходец няма да пострада. По този начин хората казват: “Аз искам да мина!” Така шофьорът ще е предупреден и може дори да примигне със светлини, че му дава път", допълва Богдан Милчев. Подобно нещо е правено в Австрия, Унгария и Германия през 80-те години. Тогава в тези страни е имало подобни проблеми, но хората там са успели да регулират навреме нещата и да загърбят черната статистика с убити на пътя пешеходци.

Сега също се забелязват чужденци у нас, които на пешеходна пътека вдигат високо ръка и по този начин казват: "Пресичам! Спрете!. Ако пешеходецът е подал този сигнал, шофьорът вече е длъжен да се съобрази. Наказанието в противен случай е 50 лева за отнемане на предимство. Като общество имаме много работа, защото е добре да научим и децата си на това. Когато от малки са запознати със своето право, те ще могат да се възползват от него и да пазят живота си, коментира зам.-началникът на КАТ - София Иво Писанов. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 65| 5460 |19.07.2011 Чакат ни още по-страшни неща преди изборите . 18| 5947 |13.07.2011 Вдигат с 26% вдовишките пенсии, но не предизборно . 5| 8961 |12.07.2011 Светофар предизвика тежка катастрофа на Симеоновско шосе . 56| 8065 |09.07.2011 Смут и страх в „Октопода” преди делото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads