Реклама / Ads
17| 5965 |04.12.2013 НОВИНИ

Казаха им го: Обединеното кралство да е благодарно на българи и румънци!

.
Обединеното кралство трябва да бъде признателно за това, че румънците и българите заемат работни места, които са отбягвани от британците, заяви румънският министър на труда Мариана Къмпяну в интервю за вестник "Таймс". Тя и отхвърли "ксенофобските" и "расистките" атаки срещу своите сънародници.
 

Министърката отказа да направи оценка за броя на румънците, които биха отишли във Великобритания след 1 януари 2014 г., но подчерта, че мнозинството от румънските граждани, които в момента живеят във Великобритания са икономически имигранти, които не живеят за сметка на държавата. Мариана Къмпяну каза, че подкрепя плана на британския премиер Дейвид Камерън да ограничи социалните помощи за гражданите от ЕС, но отбеляза, че тъкмо социалните помощи са причината, поради която британците не приемат хилядите нископлатени работни места, сред които 22 000 места за берачи на плодове, които бяха попълнени от румънци и българи с временни визи през летния период.
 

По думите на Къмпяну "щедрата" система за социална помощ във Великобритания може да е причината, поради която много британци не кандидатстват за свободните места на трудовия пазар.
 

Междувременно британският депутат лейбърист Кевин Барън от Йоркшър предупреди да не се всява паника и да не се плаши с евентуално пристигане догодина на имигранти от Румъния и България, пише вестник "Йоркшър поуст", цитиран от БТА.

В Камарата на общините Барън заяви, че милиони хора вече са напуснали тези две страни в търсене на работа, откакто Румъния и България са се присъединили към ЕС през 2007 г., и нарече "срамна" твърдата риторика за последиците, които щяла да има отмяната на ограниченията от януари.
 

Белгия обаче ще предприеме мерки срещу нахлуването на български и румънски работници след 1 януари 2014 година, както правят Германия, Франция и Великобритания, съобщават белгийските медии. В информацията се посочва, че всеки пети сред самонаетите работници в Белгия е чужденец, най-често от Румъния, България или Полша. Отбелязва се, че работната ръка от Източна Европа се възприема като нелоялна, тъй като източноевропейците работят срещу по-ниско заплащане и обичайно внасят данъци в държавата на произход. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6087 |05.11.2013 „Раннобудните студенти” отказаха на Клисарова . 30| 5796 |22.05.2013 Кметът на Перник: Отказаха пари на половината пострадали от земетресението . 103| 8495 |17.05.2013 Д-р Н. Михайлов: Изборите показаха деградация на суверена . 8| 6011 |17.04.2013 Жестоко наказаха неправилно паркирал шофьор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads