Реклама / Ads
24| 6399 |20.06.2014 НОВИНИ

Кмет и министър се обвиняваха грозно на фона на трагедията

.
Политическа престрелка се разигра в ефира между кмета на Варна Иван Портних и вътрешния министър Цветлин Йовчев.Първият заяви, че държавните служби са се намесили часове след трагедията, а министърът отвърна, че кметът навярно е наблюдавал трагедията от балкона на кметството.
 

„Държавата я няма!”, каза Портних и се аргументира с липсата на всякаква помощ от страна на държавните институции в условията на бедствие във Варна.Непригодена е държавата ни към подобни бедствия, 8 часа нямаше никаква реакция от страна на държавните служби, допълни той

Това е политическо мародерство, Така охарактеризира думите на кмета на Варна министър Йовчев.Според него е направено каквото трябва, за да се овладее ситуацията, а кметът политизира трагедията.

 

В цялата страна е бедствено положението, обаждания постъпиха към 18 часа и веднага са реагирали на телефон 112 и на Пожарната, и на „Гражданска защита“, изпратени са допълнителни сили от Шумен и Бургас, каза вътрешният министър.

Той отбеляза, че може да има още жертви и втора приливна вълна.

Уверявам ви, че от първия момент е започнала да действа системата, не знам на какво почиват твърденията на кмета, държавата е действала, докато е давал интервюта, ако е викал за помощ от прозореца на кметството, няма как да му се помогне, коментира Цветлин Йовчев.



Дърпаме един джип, под който има труп. Това е положението на ул. "Горна Студена" в "Аспарухово". Има един екип на Глажданска защита и на пожараната и никаква техническа обезпеченост. Един джип има, който свети с фаровете. Два трафопоста просто ги няма. Обяснете си нашата държава с какво е готова за реакция в тези условия. Мобилизирали сме всичко на местна почва. Интересно ми e в 18.30 какви екипи на държавата са дошли на място и какво е направила държавата до момента. Има  10 идентифицирани жертви, една тъмница и джип, който свети с фаровете. Това бе отговорът на кмета на министерските думи.

Депутатът от КБ Борислав Гуцанов  съобщи за БНТ, че министър-председателят и министъра на отбраната ще пристигнат утре във Варна.Най-големия риск е в „Аспарухово“ и се надяваме да няма повторна  вълна, каза още Гуцанов.

Той увери, че електричеството ще бъде възстановено в следващите няколко часа.

 

Министърът на транспорта Данаил Папазов също е на мястото на трагедията.

На ул. „Горна студена“ сме и има над 20 натрупани коли тук, има разрушени къщи. Локално осветлвние пускаме. Заедно с военните сили, в близките часове ще се опитаме да отпушим образувалия се бенд, пред номер 65 е най-бедствено положението, всичко е покрито с кал. В момента се опитваме внимателно да разчистим и се надяваме да намерим живи хора, каза министър Папазов.

Той посъветва варненци да търсят по високите места.

 

В непрекъсната връзка сме с екипите на спешна помощ във Варна, от Добрич и Шумен също имат готовност да окажат помощ на пострадалите, каза за БНТ здравният министър Таня Андреева.

 

ТВ центърът на БНТ във Варна също е под вода.

 

От областната дирекция на МВР уточниха, че положението в района е бедствено и ситуацията е много тежка. От водата от падналия дъжд са залети най-ниските части на района. От полицията призовават гражданите да се придвижат към по-високите части на района и по-високите етажи на сградите.

 

През последните часове във Варна се изляха 35 литра дъжд на квадратен метър тази вечер, съобщиха от общината. По данни на филиала на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ в града месечната норма на валежите е 60 литра на квадратен метър.

 

Тази нощ се очакват две нови вълни, до обяд  утре вероятно времето ще утихне, предупреди директорът на НИМХ-Варна Иван Иванов, цитиран от пресцентъра на общината.

 

От Военна болница в града съобщиха, че в момента се отводняват  ниските нива на здравното заведение.

 

От електроразпределителното дружество “Енерго Про” съобщиха, че без ток са селата Константиново и Звездица. По молба на “Гражданска защита” и полицията е преустановено захранването и в бедстващия район “Аспарухово”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6389 |19.06.2014 БСП подкрепи ДПС за новия екоминистър . 40| 7964 |14.06.2014 Борисов: Цветанов няма да бъде министър при ново управление на ГЕРБ . 29| 6205 |13.06.2014 Цветанов: Цв. Йовчев е министър на ДПС, заради него коалицията се разпада . 3| 5251 |12.06.2014 Скачат заплатите на Фандъкова, районните кметове и съветниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads