Реклама / Ads
2| 4931 |08.12.2014 НОВИНИ

КНСБ и ГЕРБ не се разбраха за пенсионирането

.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров
Нямаме съгласие и решение за това как ще се движат стажът и възрастта за пенсиониране. Настояваме всички 8 партии да чуят исканията ни и очакваме от тях да защитят предложенията ни в пленарна зала.
 
Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров след проведена среща с ПГ на ГЕРБ в парламента. КНСБ продължава срещите с парламентарно представените политически сили. Утре синдикатите ще проведат срещите с народните представители от Движението за права и свободи, Патриотичния фронт и БСП - лява България.

Димитров коментира, че с ГЕРБ са обсъдили притесненията и тревогите на синдиката по повод на републиканския бюджет и този на касата. Предложенията на КНСБ са за увеличаване на събираемостта, допълнителни приходи в общия бюджет, които да позволят и допълнителни разходи или поне избягване на орязване на някои разходи и запазване на дефицита от 3%, за да не се допуска наказателна процедура срещу България.

Предложихме да се мобилизират усилия между първо и второ четене, мерки, които са договорени между партньорите, които управляват държавата. Мерки като криминализирането на неплащане на вноски също биха могли да намерят място в общия пакет, които да осигуряват приходи, посочи Димитров. По думите му трябва да се намери плавното финансиране в някои системи като образованието и някои други, но най-вече да са намери решение за пенсионната система.

Димитров бе категоричен, че заявеният от синдиката протест срещу бюджет 2015 за четвъртък остава.

От своя страна Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че правителството на Бойко Борисов няма и един месец и това са възможностите, които може да предложи на този етап. Тя обобщи, че с КНСБ са се обединили около това, че 3 % дефицит е много важна цел, че политиката по приходите трябва да бъде консервативна, тъй като не следва да се планират несъбираеми приходи срещу, които да стоят недофинансирани разходи. Има нужда от набелязване на мерки за повишаване на събираемостта.

Трябва сериозно да се споразумеем за пенсионната реформа за един по-дългосрочен период от време, която да включва не само аспекта на това на каква възраст и с колко стаж ще се пенсионират гражданите, а това да има и минимален стаж и възраст при пенсиониране на хората, работещи в силовите ведомства, анализ на професионалните пенсионни фондове, каза Стоянова.

В хода на разговора е възникнала и темата за състоянието на енергетиката и огромния дефицит от 3 млрд. лв., който е натрупан в нея. Половината от него е натрупана от лоши инвестиционни решения като "Белене", "Цанков камък" и т.н., които трудно биха могли да бъдат компенсирани в увеличение на цената на тока във времето напред. Трябва да започнем дебат за това какъв е начинът на решение на този дефицит ни не трябва ли държавата да се намеси като одържави част от тези дългове, посочи още Стоянова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 25368 |07.12.2014 Татяна Дончева: Съдия Ченалова ми е състудентка, работи за ГЕРБ . 10| 5948 |06.12.2014 Кървава саморазправа между лидер на ГЕРБ и ДПС-активист . 9| 3905 |03.12.2014 АБВ недоволни от ГЕРБ заради позицията им за „Южен поток” . 22| 4537 |03.12.2014 Чавдар Георгиев: При ГЕРБ България губи последния си стратегически проект

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads