Реклама / Ads
23| 4918 |19.02.2011 НОВИНИ

КНСБ предлага Национален борд за устойчиво развитие

.
Създаването на Национален борд за устойчиво развитие - по подобие на съществуващите в много страни Комитети с аналогичен предмет на дейност предлага КНСБ. Националният борд ще подпомага развитието на икономиката след световната криза.
 

В съобщение на КНСБ се казва: „Българското правителство зададе постигането на 7 важни социални и екологични цели със следните индикатори:
-достигане на76% заетост във възрастовия диапазон 20-64 г.;
-намаление с 11% на децата, напускащи училище;
-редуциране на бедността с 260 хил. души;
-повишаване относителния дял на завършилите висше образование във възрастта 30-34 г.;
-увеличаване на дела от БВП за иновации до 1.5%;
-повишаване с 25% на енергийната ефективност;
-достигане на 16% дял на възобновяемите енергийни източници в брутното крайно потребление".

„За КНСБ това са водещите цели за страната, а не задаването на пакет от финансови индикатори под формата на определен в Конституцията Фискален борд. Безспорно важни са две неща - да запазим финансовата устойчивост (като размер на дълга до 40% от БВП) и фискалната стабилност (в рамките на премерен дефицит, съгласно критериите от Маастрихт), но в никакъв случай не можем да се съгласим с фиксирани параметри на данъчната политика и преразпределението през бюджета. Това са изключително важни инструменти, които следва да се прилагат гъвкаво, за да можем в крайна сметка да постигнем заложените в „Европа 2020" цели и индикатори. Смисълът е нашите политики да бъдат по-кохерентни, а не да препятстват постигането на заложените стратегически цели.

КС на КНСБ счита за целесъобразно Националният борд за устойчиво развитие да бъде изграден към Министър-председателя и да включва представители на изпълнителната и законодателната власт, на работодателските организации, на организациите на работниците и служителите, на асоциациите, фондациите и НПО в областта на устойчивото развитие и околната среда.

За КНСБ това са основните приоритети на синдикална платформа, с която следва да участваме в преговорите с правителството и работодателите и в рамките на един по-широк обществен дебат за изработването на конкретни мерки и по-тясно обвързване на икономическия растеж, заетостта и устойчивото развитие като стратегическа цел в периода на възстановяване и след това", се казва в съобщението.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4772 |07.01.2011 Р. Петков: Предлагаха записи и на мен; не ги взех . 0| 5338 |30.12.2010 Глобяват търговци предлагащи опасни стоки . 13| 5681 |01.09.2010 РЗС стартира подписка за национален референдум . 15| 5120 |16.08.2010 ДСБ против КСО, иска устойчивост на пенсионния модел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads