Реклама / Ads
11| 3995 |21.11.2023 НОВИНИ

Кои са хутите и какъв е рискът от широка война в моретата?

.
Пропагандни кадри от отвличането на кораба Galaxy Leader, разпространени от хутите
Иран е широко обвиняван, че подкрепя хутите - движение на заидите, което от 2004 г. се бори срещу правителството на Йемен, в което преобладават сунитите. 
 

Хутите превзеха йеменската столица Сана през септември 2014 г., а до 2016 г. установиха контрол над голяма част от Северен Йемен. Йеменски официални лица и сунитски държави неведнъж са твърдели, че Иран и неговата марионетка Хизбула предоставят оръжия, обучение и финансова подкрепа на хутите. Официални представители на Иран и Хизбула обаче отричат или омаловажават тези твърдения. Съединените щати, в координация със Саудитска Арабия, представиха веществени доказателства за трансфер на ирански оръжия към групировката, това се посочва в обширна публикация на международният център “Удроу Уилсън”


Кой са хутите?


Движението на хутите възниква в Северен Йемен през 90-те години на миналия век, отчасти като реакция на нарастващото финансово и религиозно влияние на Саудитска Арабия.


Хутите са голям клан, който произхожда от северозападната провинция Саада в Йемен. Те изповядват заидската форма на шиизма. Зайдите съставляват около 35% от населението на Йемен.


Зайдийски имамат (лидерство, бел. ред.) управлява Йемен в продължение на 1000 години, преди да бъде свален през 1962 г. Оттогава насам заидите, лишени от политическа власт, се борят да възстановят авторитета и влиянието си в Йемен. 


През 80-те години на миналия век кланът хути започва движение за възраждане на традициите на заидите, тъй като се чувства застрашен от финансираните от държавата салафитски проповедници, които установяват база в районите на хутите. Не всички заиди обаче се присъединяват към движението на хутите.


Бунтовниците хути влизат в сблъсъци с правителството на Йемен от повече от десетилетие. От 2011 г. насам движението на хутите надхвърля своите заидски корени и се превръща в по-широко движение, противопоставящо се на централното правителство. Бунтовниците започнаха да се наричат Ансарула или "Партията на Бога".


Специализираният сайт De Re Militari описва хутите така:


“Хутите са заиди – разклонение на шиитския ислям, разпространен в Северен Йемен. Хутите често са били репресирани от властите в Сана, като от 2004 насам имат въоръжено крило, действащо срещу йеменската армия. Военните сили на хутите, които контролират големи части от Йемен след 2014, включително столицата Сана, възлизат на над 250 000 души. Външнополитически движението на хутите е подкрепено от Иран и Хизбулла. През 2014 и 2015 атакуват от главния си град Сада – разположен в северните части на страната – към столицата Сана и прогонват настоящия президент Абд Рабу Мансур Хади. Макар и врагове в миналото, днес привържениците на сваления президент Али Абдула Салех подкрепят хутите в опит да върнат Салех на президентския пост”.


Каква е идеологията им?


Хутите нямат последователна идеология, а политическата им платформа е неясна и противоречива, се посочв в публикацията на “Уилсън” център.


Първоначално бунтовниците хути искаха да подражават на Хизбула, да имат власт, без да управляват. 


"Хутите винаги са били отвън. Те са били милиционерска групировка, която сега започва да се занимава с политика", казва през април 2015 г. в предаването "Fresh Air" на NPR експертът по Йемен Грегъри Йонсен, който е учил и живял в страната в продължение на години. "И те наистина не знаят как да управляват”.


Лозунгът на хутите дава само обща представа за възгледите на групата. Тя е съставена изцяло от следните фрази: "Бог е велик, смърт за Америка, смърт за Израел, проклятие за евреите, победа за исляма". 


Според Лес Кембъл от Националния демократичен институт обаче подобно на Хизбула осъждането на Съединените щати и Израел от страна на хутите често изглежда "до голяма степен показно". Връзките им с бившия президент Салех заплашват да разобличат групировката като "още една група, която иска да споделя плячката от корупцията".


Зайдистките корени на хутите не определят непременно техния подход към политиката. Техните лидери твърдят, че не се опитват да възродят заидския имамат, а по-скоро се стремят към по-голямо политическо включване. От 2011 г. насам те използват по-скоро националистически и популистки език в посланията си, отколкото да се определят като строго заидско движение. Освен това те са се сдобили с редица сунитски политически съюзници.


Атаката на ръководен от българи кораб в Червено море


Нападението с хеликоптер на хутите срещу свързан с Израел кораб в Червено море подчертава опасността, която сега дебне по един от ключовите световни транспортни маршрути, докато бушува войната между Израел и Хамас, както и тактиката на бунтовниците, отразяваща тази на главния им спонсор Иран, пише Джон Гамбръл в анализ, публикуван в “Асошиейтед прес”.


Макар Техеран да отрича да е подпомагал йеменската бунтовническа групировка при нападението в неделя, преди атаката корабът, който е бил мишена, е преминал покрай санкциониран от САЩ ирански товарен кораб, за който се подозира, че служи като предна шпионска база в Червено море. Бунтовниците, облечени в стил "командос", с бронежилетки и автомати, се прикривали един друг и се движели във военна формация, преди бързо да поемат контрола върху кораба Galaxy Leader.


Към момента е ясно, че капитанът и помощник-капитанът на кораба са българи. 


Макар че кадрите от телесните камери на хутите (в интернет се появиха кадри от отвличането на кораба, публикувани от хутите, бел. ред) служат за пропаганден удар, за да се укрепят собствените им позиции в Йемен на фона на някои протести срещу управлението им, те също така сигнализират за откриването на нов морски фронт в региона.


Това също така оказва нов натиск върху търговските превозвачи, пътуващи през тези води, заплашва да увеличи застрахователните разходи, които ще бъдат прехвърлени върху потребителите, и вероятно допълнително ще натовари военноморските сили на САЩ, които се опитват да служат като гарант за сигурността в региона, се казва още в анализа. 


"Това има всички признаци, че тези хора са били обучени от професионална армия, която очевидно може да бъде Иран", заяви пред “Асошиейтед прес” американски служител в областта на отбраната при условие на анонимност, за да се обсъдят въпроси, свързани с разузнаването. "Това не изглежда като нищо, което сме виждали досега”.


Фирмата за разузнаване на риска RANE определи тактиката на хутите като напомняща на тази, използвана от паравоенната Революционна гвардия на Иран при превземането на кораби в миналото през годините на напрежение във връзка с проваленото ядрено споразумение на Техеран със световните сили. Частната разузнавателна фирма Ambrey също определи операцията като "завземане на плавателни съдове в ирански стил", което "предоставя на хутите лост за преговори" по същия начин, по който Хамас взе около 240 заложници при нападението си срещу Израел на 7 октомври.


Иран е един от основните спонсори на Хамас, се казва в анализа. Ливанската шиитска милиция Хизбула, друга подкрепяна от Иран групировка, от седмици води трансграничен огън с Израел. Иракски милиции твърдят, че са извършвали нападения с дронове срещу американски бази там. Сирия, друг бенефициент на Иран, също е извършвала спорадични нападения.


Все още не е ясно доколко иранците упражняват контрол върху хутите. Въпреки това бунтовническата групировка отбелязва бърз напредък в програмата си за балистични ракети и дронове, въпреки че е обект на дългогодишно оръжейно ембарго на ООН. Анализаторите отдават това на иранските оръжейни доставки, някои от които преди това са били конфискувани от военноморските сили на САЩ и съюзниците им.


Всичко това прави Червено море, което се простира от Суецкия канал в Египет до пролива Баб ел-Мандеб, разделящ Източна Африка от Арабския полуостров, все по-опасно за корабоплаването. Този тесен пролив, с диаметър около 29 километра в най-тясната си точка, е от решаващо значение за превоза на товари и енергия.


САЩ изпратиха повече плавателни съдове около и в Червено море, включително самолетоносача “Дуайт Д. Айзенхауер” и неговата ударна група. Според сателитни снимки "Айзенхауер" сега се намира в Оманския залив, което означава, че в Червено море има по-малко средства на ВМС на САЩ, които да възпрат евентуални нови атаки.


И ако при следващото нападение има жертви - особено американски или израелски граждани - това повишава риска от избухване на по-широка война в моретата.


"Значителна намеса на хутите в търговското корабоплаване през пролива почти сигурно ще предизвика намесата на САЩ поради политическите и потенциално икономическите последици", предупреди базираният в Ню Йорк център "Суфан".

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2695 |21.11.2023 Фирми масово търсят шофьори - и в България, и в Европа . 2| 2630 |21.11.2023 Вече няма пречка за новия стадион на ЦСКА . 4| 2555 |21.11.2023 Трима полицаи са отстранени от длъжност след футболните протести срещу БФС . 5| 3740 |21.11.2023 "Файнаншъл таймс": Руските дипломати ще загубят шенгенската си свобода на движение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads