Реклама / Ads
33| 13228 |16.03.2024 НОВИНИ

Коя по-точно е Митрофанова да обвинява украинците в "провокация", когато Русия вчера изби над 20 души в Одеса?!

.
В 09:30 часа тази сутрин в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" започна архиерейската заупокойна света литургия в памет на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Сред присъстващите е и митрополит Епифаний от православната църква в Украйна. Присъстваше още посланикът на Украйна Олеся Илашчук. В катедралата се появи и Елеонора Митрофанова, посланик на Путин в България, която колкото и да сме свикнали да демонстрира наглост, този път просто прекали.
 

Тя посочи, че руският патриарх Кирил няма да може да присъства на погребението:





"Първо, никой не е поканил патриарх Кирил. В момента той се среща със сръбския патриарх и там има общи мероприятия. Ще присъства представител на патриарха - митрополит Западноевропейски Нестор. Той вече е тук", заяви Митрофанова, цитирана от БГНЕС.


Вчера оглавяващият временно българската църква митрополит Йоан съобщи, че руската църква е била единствено уведомена за смъртта на Неофит.


Руският посланик си позволи да заяви, че присъствието на украинския духовен лидер Епифаний е огромна провокация.


"Това не е просто напрежение, а огромна провокация и спрямо Българската църква включително. Това е провокация, защото тази църква не е призната от Българската. Това е абсолютна провокация от страна на Фенер (където се помещава Вселенската патриаршия - бел.ред.), заяви Митрофанова.

 

В края на живота си и на службата си като глава на българската църква, патриарх Неофит осъди руската агресия в Украйна.

 

"Унищожителната война против братска Украйна, която беше последвана от не по-малко ужасяващия християнската ни съвест военен сблъсък в земите, осветени от богочовешкото присъствие на Спасителя, за пореден път припомниха на всички нас важността на армията за всеки народ и държава", се казва в посланието на патриарх Неофит за празника Богоявление на 6 януари 2024 г.





Малко след това руският патриарх Кирил си позволи обида към патриарх Неофит. Кирил изпрати съболезнователно писмо по повод кончината на Сливенски митрополит Йоаникий. Писмото обаче бе адресирано не до Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, а общо "до членовете на Св. Синод", което е грубо нарушение на църковния протокол в такива случаи. Съболезнователните писма, заради съдържанието си, имат донякъде личен характер, затова се изпращат до личности, в случая – до предстоятеля на съответната църква, а не до институцията.

 

Както можем да се досетим Кирил направи това само дни след Богоявление, което е на 6 януари. Неговоти писмо е от 14 януари.

 

Дори и извън обидата лично от главата на руската църква към покойния ни патриарх, коя по-точно е Митрофанова да коментира кое е провокация и кое не, коя е тя да опитва да настрои българите срещу украинските духовници, при все че нейната страна само вчера изби над 20 души в Одеса, където продължават да живеят хиляди наши сънародници - украински българи?!





И коя по-точно е Митрофанова да говори за провокации, когато тя периодично заплашва и с думите си обижда властите в България? Само последният от много примери за това е абсурдното писмо от Руската Дума, което препрати в Пловдив във връзка с инициативата за демонтиране на още по-абсурдния монумент "Альоша".

 

И коя по-точно е Митрофанова да говори за провокации, когато буквално преди дни реши, че няма да изпълни задълженията си към българската държава, когато бе привикана във външното ни министерство, но не се яви?

 

И коя по-точно е тя да говори за провокация, когато нейната страна нападна непровокирано суверенна Украйна? Или когато нейната страна е тази, която забранява на украинските българи в окупираните територии да учат български език и да говорят на него?  Или пък когато самата Митрофанова, въпреки че от толкова време е посланик в България, продължава да демонстрира отказа си да говори на български език? За справка - в украинското посолство не е така, там се говори български език.

 

На Митрофанова ѝ е време да си ходи. И със сигурност няма място на опелото на българския патриарх.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3483 |16.03.2024 "Турски поток" - гордост за Борисов и срам за България . 22| 35394 |16.03.2024 Илиян Василев: Гонзо срещу Бербатов е като Банкя срещу Харвард. Робите искат да са си роби . 4| 3309 |16.03.2024 България се сбогува с патриарх Неофит /обзор/ . 17| 4090 |16.03.2024 Мастило в урната, горящи бюлетини и коктейл "Молотов" - изборите на Путин срещнаха пречка /видео/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads