Реклама / Ads
34| 6350 |10.02.2014 НОВИНИ

К. Колев: Опозицията качва рейтинга на Първанов

.
Социологът Кольо Колев Източник: Булфото
Кольо Колев отчете неуспех на този етап за АБВ. Според него формацията около Георги Първанов не дава индикации, че ще може да премине някаква бариера - нито на евроизбори, нито на национални. Затова според него има и обективни и субективни причини. Но не се знае какво ще стане.
 

Това каза социологът Кольо Колев в ефира на Нова телевизия. Той представи резултатите от изследването си, проведено от 3 до 7 февруари сред 1008 пълнолетни българи. Според него шест партии към момента имат възможност да преминат бариерата и да излъчат евродепутат - БСП, ГЕРБ, ДПС, "България без цензура", Реформаторският блок, а шансове за пробив запазва и Националният фронт за спасение на България /НФСБ/.

За отчитането на неуспех на този етап на АБВ, противно на други изследвания, които излязоха последната седмица, според Колев, има и обективни, и субективни фактори. Изследването на „Алфа Рисърч" беше дни след като за АБВ се разшумя, „докато нещата още врат", припомни той и уточни че неговото, на „Медиана", е по-късно, когато страстите са поутихнали.

Изследването на „Медиана" дава на АБВ 1,9 процента, с което не потвърждава слуховете за някакъв "дивен пробив" от 6-7-8 процента на формацията.
 
„Има алтернативен на БСП политически субект и съвсем естествено избирателите на БСП се обръщат против. АБВ е разчетено контранашите." А що се отнася до лидера на новия политически проект - Георги Първанов Кольо Колев заяви: „В случая с г-н Първанов наблюдаваме интересен феномен - дърпа се от основната си партия, но рейтингът му се качва и то от страна на опозиционни партии като Реформаторски блок и ГЕРБ, които очевидно го припознават като „момчето, което ни върши работа".

Според изследването към момента и "Атака" не дават индикации, че е в състояние да прескочат изборната бариера и да излъчи евродепутат.

Резултатите от проучването показват значително нарастване на електоралния потенциал на "България без цензура". За него Колев обясни, че основен донор са бивши от ГЕРБ и „Атака". Бареков е успял да играе горе-долу на харизмата на ранния Бойко Борисов плюс радикализма на Волен Сидеров, което очевидно опонира на част от бившите им избиратели. Съвършено нормални хора. Няма някакво изместване, коментира още социологът.

За възможните коалиции между отделните политически формации Колев призна, че „всяка възможна коалиция дава голяма надежда на социолозите, че още дълго време ще могат да си правят изследвания" и предупреди: „Никога не казвай никога в политиката".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5061 |23.01.2014 Златанова: Дали с опозицията четем едни и същи доклади? . 49| 5534 |05.01.2014 К. Колев: Няма протести, а само шепа хора . 9| 5589 |03.01.2014 Социологът К. Колев: Начело сме по ранно напускане на училище . 18| 4797 |17.12.2013 Борисов: Да подслушваш опозицията е тежко престъпление

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads